От х:

Днес в x:

Двама от Хасково минаха по червения килим като финалисти на CodeIT

Александър не пропусна да се снима в приятелска прегръдка с президента Плевнелиев, сн:Фейсбук, личен архив

Двама ученици от хасковската ПМГ “Акад. Боян Петканчин“ се представиха блестящо във финалния кръг на най-елитния частен национален конкурс по информатика в България CodeIT.

Добрик Георгиев от 11б клас и Александър Георгиев от 9б клас се класираха съответно на 7 и 10 място сред 12-те финалисти в международното състезание, чийто финален кръг се проведе вчера.

Хасковските програмисти за трети път са сред най-добрите. Те са и стипендианти на Американската фондация за България.

Енчо Мишинев от Математическа гимназия „Атанас Радев“-Ямбол с 540 точки е първи в глобалното класиране.

Преди да премерят сили в последния кръг на сезон 2014-2015, финалистите чуха лекцията на гуруто в състезателното програмиране – Паскал Понс, който е в топ 10 на Topcoder Marathon track.

Състезанието протича ежегодно в 6 задочни и финален присъствен кръг в партньорство с компании, неправителствени организации, ИТ Асоциации и водещите образователни институции в България. До големия финал достигат 12-те най-добри състезатели през сезона.

Всички, достигнали до финала, включително и хасковските момчета бяха отличени за постиженията си по време на официалната церемония по награждаването в Нов български университет и минаха буквално по червен килим, за да получат наградите си.

Специален гост на церемонията беше президентът Росен Плевнелиев, представители на водещи бизнес компании, които работят у нас, както и представители на академичните, научни и образователни среди.

България има много таланти, нека заедно да ги развием и да ги покажем на света по най-добрия начин.” За това апелира президентът Плевнелиев по време на церемонията по награждаването.

Той благодари и на преподавателите, които дават нови хоризонти на младите и създават школи за обучение на световно ниво.

Държавният глава обяви, че в следващите дни ще стартира конкурсът за президентските отличия „Джон Атанасов“ за 2015 г. За първи път тази година на ученици и студенти до 23-годишна възраст ще бъде връчена грамота „Джон Атанасов“ за първи стъпки в компютърните науки. За първа година отличието ще бъде връчвано и на иновативни стартиращи компании, добави още президентът и насърчи младите изследователи да участват в конкурса.

М.Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Бр
    Браво
    11 0
    14:50, 19 май 2015
    Браво, браво, браво!И да не карат колела в центъра!
    • Ви
      Вики
      10 -1
      18:22, 19 май 2015
      Браво-много точно казано-- пешеходните зони са само за пешеходци--тези момчета са културни и умни--сигурно е ,че винаги ще спазват законите-- това е уважение към града и към родината ни българия.....
  • 2
    Ma
    mam
    21 0
    14:58, 19 май 2015
    Поздравления! Прекрасни сте! Нека пак някой да каже нещо лошо за децата ни. Слава богу, имаме ги - умни, с потенциал и със самочувствие да се състезават и да побеждават
  • 3
    Об
    Обамата
    7 -4
    15:16, 19 май 2015
    Благодарим за добрата подготовка - трябват ни много програмисти в САЩ! На вас си ви стигат башибозуците в Махалата!
  • 4
    Бр
    Бравос
    8 0
    15:42, 19 май 2015
    Страхотна новина! Браво, момчета! Продължавайте все така борбено. Един съвет от мен - почвайте да се оглеждате за университети в Европа и САЩ, има неща, с който трябва да се запознаете, а и кандидатстването е по-рано.(там се ценят хора като вас). Успех! :)
  • 5
    19
    199587
    2 0
    17:00, 19 май 2015
    Браво, продължавайте все така да жънете успехи

Още новини

Последни новини