От х:

Днес в x:

16 °C

Димитровградчанин се разведе с живота на 69, омръзнал му

Няма светлина в тунела за хората от третата възраст

Димитровградчанин избра да се разведе с живота без дела, фанфари и късане на нервите на близки и роднини. 69-годишният Радил Данев Радилов тихо напуснал този свят завчера сутринта, като скочил в кладенеца на селската си къща във Воден. Човекът отдавна говорил, че ще си вземе последно сбогом, защото не бил доволен от живота. Омръзнала му постоянната самота и всички дребни несгоди, които не давали перспектива за бъдещето на хора в неговата възраст. Не виждал нищо розово и не чакал нищо хубаво. Само се чудил как да напусне този свят-с ток, с лекарства или въже. Накрая избрал вода.

Тези неща Радил говорил от много месеци насам и хората от Воден били свикнали. Не му вярвали особено, защото не виждали какъв му е проблема. На Радил му бил спестена главната причина за нещастието на повечето хора в България-недоимъка. Взимал повече от 400 лв пенсия, имал занаяти с които можел да си докарва добри пари-автомонтьор, шлосер, заварчик. Бил относително здрав – сам можел да се оправя и не бил затиснат от „някоя лоша болест“. Имал живи и здрави син и дъщеря с внуци, те пък имали апартаменти в Хасково и Димитровград. Наистина, Радил бил разведен от много години със съпругата си, но изглеждало сякаш свикнал, пък и времето лекува, разсъждавали воденци. Категорично отхвърлиха предположението че не се разбирал с децата си и те не го поглеждали. „Тази зима бе при тях, не знам точно сина или дъщерята, но изкара целия сезон извън село“ категоричен е кметът Богдан Кирев. Всеки уикенд пък сина му идвал на село при баща си.

Хората обаче си спомнили за мрачния песимизъм на Радил когато вчера не го видели цял ден. Мъжът имал навика да обработва градината пред къщата си и да посещава местното заведение. Липсата му направила впечатление на съсед, който звъннал на сина му. Младият мъж бил в Северна България и оттам се обадил на кмета, като помолил да проверят как е баща му. Селският първенец отишъл лично. Веднага разбрал каква е работата след като видял цървулите и бастуна на Радил пред дворния Геран. После забелязал и писмото закачено на капака. В него възрастния мъж обяснява че не му се живее повече и не иска да обременява себе си и другите, като продължава. Обяснява какво ще направи и дава инструкции как и къде да го погребат. „Докарахме я дотам, живота да омръзва на млади хора, къде живеем“ покрусено говореха съселяни на възраст доста над Радиловата. Сега си обяснили защо от семействата им младите бягали в чужбина и не искали да се връщат, въпреки че според дядовците България е „най-убава“. Там може и да не им е убаво ама поне ще се живи, примирено заключават старците.

Няма данни за насилие по тялото. Смъртта вероятно е настъпила вчера сутринта или най-рано в неделя вечерта, защото тялото е било относително запазено. За измъкването му е била мобилизирана димитровградска пожарна, която изпомпала водата от дълбокия кладенец.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ни
  Никодимчо
  9 0
  16:06, 19 май 2015
  Човекът е бил в тежка депресия - не е трябвало да се неглижират суицидните му намерения, а да потърсят психиатрична помощ.
 • 2
  Ал
  Алоу
  13 0
  21:25, 19 май 2015
  "Димитровградчанин се разведе с живота", ти сериозно ли ???
  Може ли да се разведеш с главата си ?
 • 3
  Га
  Галина
  7 0
  21:39, 19 май 2015
  Невероятно е и първото изречение!!! И не е селската, а родната му къща!!! И много се съмнявам, че тихо се напуска този свят, като скочиш в кладенец!
 • 4
  So
  sony09_1432329725
  2 0
  00:11, 23 май 2015
  лека ти пръст чичо Радиле ти беше добър човек

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини