От х:

Днес в x:

Парк стана сечище, децата го делят с адвокатски кучета

Парк прилича повече на сечище в гора

Хасковски парк на улица Бяло Море заприлича на сечище, след като алеите му са затворени от паднали клони, че и цели дървета. Някои са изпочупени от силен вятър, други наистина приличат на сечени-недосечени от неумели дървари. Повалената дървесина пречи вече близо 10 дни, въпреки че зеленото петно си има концесионер, който го стопанисва. И печели от заведението в него. Клиенти са главно родители, които сядат на по питие и мезе, докато малчуганите щъкат по поляните и детските залъгалки в тях. Малките обаче се налага да се конкурират за пространство с кучета, като освен традиционните бездомници има и много пуснати на воля от стопаните. И макар че от тях едва ли има печалба, стопанинът на парка не прави нищо за да ги прогони, макар че тук не им е мястото, бунтуват се майки от квартала. „След като в пешеходна зона е забранено за велосипеди, защо трябва да е разрешено за кучета. И те могат да бъдат опасни", казва Севда Кирилова живуща в една от пресечките на Бяло Море. От години идва в парка и толкова занемарен не го е виждала никога.

Става дума за може би най-големият парк в градската част на Хасково, който събира хората от двата съседни квартала Воеводски и Червена Стена.  Собствениците са се сменяли през годините, но кога по-добре, кога по-зле паркът се е стопанисвал достатъчно, за да не отблъсне многобройната си клиентела. За последните 2 години обаче тя е намаляла значително. Точно след като го взима новия концесионер Генко Генев.

Оказва се че Генко е добре познат в квартала и като цяло за него не се чува лоша дума. Разсеяността му обаче стигала до пренебрежение. Пропускал покрай ушите си всички предложения и молби да оправи това или онова или предотврати причините за неудобствата. Като тези причинявани от кучета. „Тук има няколко песа, които обичат да се зъбят на децата. Може би породата им е такава, така ли са дресирани не знам, но ни е много притеснително"-обясняват група майки, зорко държащи под око целия парк да не се появят отново четириногите натрапници. Притесняват се не само, че децата им ще отнесат някой и друг зъб, а и че кучетата ще населят тревата с кърлежи, тении и прочие гадинки които не са опасни за самото куче, но могат дабъдат смъртоносни за човека. В парка така или иначе не се пръскало срещу паразити.  „Помолих стопанина на едно от кучетата да не го пуска свободно да се въргаля в тревата, където играят децата, а той ми се изрепчи, че неговото куче било по-чисто от детето ми” възмутена бе жена на около 30-те. Уточнява че няма нищо против животните: „Не харесвам разхайтени деца, от което не значи че ги мразя. Същото е и с кучетата”. Песът обаче свободно продължавал да се появява и узурпира мястото за игра на децата. Бил на някакъв адвокат, който живеел нагоре по улицата и никой не смеел да му каже нищо. Имал връзки.

Паркът не гъмжал от кучета според сервитьорката от близкото заведение:„Няма много. Има само две ама те си имат собственици, защото са с каишки” потвърди момичето, но призна че животните се движат без намордник и повод, а често пъти и без стопаните си. Те се появявали след часове, колкото да си ги привикат. Бездомните четириноги пък били  едно-две.

„Нищо не мога да им направя - парка е голям да няма да го огражда я” заяви по телефона потърсения концесионер Генко. Той обаче бе категоричен, че пръска срещу кърлежи-„два пъти вече, даже ей тая сутрин в 6 часа. Пръскачката ми е в колата, ако искате може да я видите” обяви Генко. После обаче се оказа, че няма да можем-Генко пътувал с колата си/и пръскачката/ за София. В парка обаче нямаше нито една табела, която да указва, че е пръскано срещу паразити. „Нямах време да ги сложа. Но два часа по-късно вече е безопасно за хора” успокои ни Генко. Що се отнася до избуялата и занемарена трева по ливадите, това било така, защото жената която косяла била болна и не идвала от няколко време.

Концесионерът потвърди, че знае за падналото дърво и клони. Били изпочупени при последната буря около Гергьовден. И даде крайно любопигтно обяснение, защо още не ги е разчистил-„Чакам разрешение от общината. Без тях не мога да ги мръдна”. Веднъж отрязал даже не дърво, а само един клон и щели да го вкарат в затвора. На въпроса защо поне не освободи алеите от вече падналите дървении енергично обеща, че ще го направи незабавно, след като се върне. „Елате след месец. Ще си поговорим пак” иронично коментира майка станала свидетел на телефонния ни разговор. Що се отнася до кучетата, на много мъже вече им писнало и те имали окончателно решение за тях. Като няма органи на реда, ще поемем реда в ръцете си, закани се родител, който помоли да не бъде сниман, защото нали разбираме, това което се канел да направи не било много законно.

Г.Христов

А децата щат не щат трябва да оставят велосипедите си
Занемареността се вижда навсякъде
В парка идват много родители с деца, но така и не се вижда табела, че е пръскан срещу кърлежи
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (19)

  • 1
    12
    123123
    19 -6
    18:05, 16 май 2015
    Е, нали жена му е първа дружка с кмета.При това е и общински съветник от групата на г-н Иванов.
  • 2
    11
    111
    13 -8
    18:11, 16 май 2015
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
    Ve
    Verche
    1 -4
    19:12, 16 май 2015
    Български лешове завиждайте и умирайте дано пукнат майките и децата от пръсканата срещу кърлежи отрова лешовеее хахаххаха
  • 4
    Ед
    едно нещо на ред в Хасково
    17 -2
    22:00, 16 май 2015
    е, поне има и съвестни концесионери... парка до Лебеда е чудесен !!! Редовно поддържан, хубави и често сменяни люлки за децата, дори охрана има !!! Парка в кв. Овчарски, също, чист и подреден. Жалко, че ги няма вече големите игрища за малчуганите. Заведенията запълниха по-голямата част от парковете. Не знам има ли условие каква площ могат да застроят ???
  • 5
    Ед
    едно нещо на ред в Хасково
    10 -1
    22:06, 16 май 2015
    а паркът до ул."Бяло Море" едно време беше хубав, макар с естествена зеленина и дървета, пак си имаше алеи и пътечки
  • 6
    Та
    Таня
    7 -16
    00:04, 17 май 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 7
    Въ
    Въртоглава
    14 -1
    09:15, 17 май 2015
    Щото парка до лебеда не е на кметски човек, за това е хубав.
  • 8
    Ди
    дима
    8 -13
    10:26, 17 май 2015
    Хасково нет-хубаво е първо да искате рарешение за... Виж коментара
    • Gg
      ggeo
      13 -6
      10:29, 17 май 2015
      Децата в парка са снимани с разрешението на техните родители, които бяха там. Ако сред тях е вашето а вие не сте била в парка, къде трябваше да ви търсим. Никой никого не е карал насила. Отделно от това ние снимаме дървото, а това че около него имаше деца не е наша заслуга. Какво трябваше да направим-да ги изгоним ли?
    • Ка
      Казанова
      1 0
      09:51, 18 май 2015
      До Дима: Какво толкова се пениш ма ? Снимали децата и голяма работа станало , да не са голи ! Тъпа Пут.а си
  • 9
    Из
    Изумена
    14 0
    11:42, 17 май 2015
    Не знам как така когато преди две години се раздадоха всички паркове на концесия всички наематели си изпълниха задълженията по договорите само този наемател не го направи. Това място е прекрасно, но като място не и като стопанисване, не и като заведение. С малко усилие собственика може да подобри условията и да има много повече клиентела. Може би от 5 години нищо не се е променило, но най-лошото е че няма и желание.
  • 10
    Ве
    верче
    15 -2
    11:56, 17 май 2015
    защо не снимах те насядалите по пейките люпещи слънчоглед как изхвърлят торби с боклуци от сокове и опаковки от семки и вафли в храсталаците и как децата им изпочупиха клоните и намачкаха храсталаците счупени кошове разхвърлените им играчки из парка и невъзпитани деца и майки нека се потърси сметка от майките за материални щети нанеси от децата им
  • 11
    Ни
    Николай
    7 -3
    14:48, 17 май 2015
    Аз за да подкрепя Дима ще кажа че съм мъжа с момиченцето на люлките и мен лично никой не ме е питал дали желая да ме снимате в гръб при това,така че лично аз ще помоля нашата снимка да бъде премахната моля бъдете така добри.
    • Gg
      ggeo
      9 -3
      15:07, 17 май 2015


      Господине, без да знам дали наистина сте този за когото се представяте, нека ви напомня, че се намирате на публично място, където не важат правилата на дома ви например. Снимаме люлката в ПУБЛИЧЕН парк, без се интересуваме или акцентираме върху хората там, без да ги свързваме с конкретната новина и съответно не ги назоваваме и цитираме. Нали ако тръгнете да се разхождате из центъра не значи, че никой няма право да снима улиците, защото вие сте по тях? Иначе излиза, че вие определяте правилата там, както и в този парк. И както се опитвате да го правите и с една независима и частна медия. Мястото където сте, не е със специален режим на достъп като детска градина или класна стая. Хайде по-сериозно моля ви се! Още повече, че там бяхме в услуга на хората от квартала, които искат това място да се подобри, а както виждам го използвате и вие.

      п.п. Що се отнася че някой не разбрал че го снимат, това е несериозно. Легитимирахме се пред всички, а самото естество на снимките показва, че са правени фронтално, а не иззад гърба.



  • 12
    Ни
    Николай
    5 -2
    15:23, 17 май 2015
    И къде са адвокатските кучета?На коя от всички снимки стига сте драматизирали и слагали глупави заглавия ,като сте толкова загрижени защо не снимате детския парк под палатите на Елмаз Текс да видите за какви кучета и боклуци става въпрос съоръженията са стари майките тесат сами тревичката за обезпаразитяване и пръскане против кърлежи и дума да не става или щото няма заведение никой не го интересува какво се случва.Призоваваме ви да дойдете да снимате там съгласни сме
    • Gg
      ggeo
      7 -2
      15:49, 17 май 2015
      Няма проблем, там сме стига да пожелаете да говорите. Озоваваме се на всеки сигнал, защото проблемите на читателите ни, са и наши проблеми. За координация ви оставям личния си телефон 0888 428061 или мейл ако предпочитате, но не мога да го напиша на латиница затова ще го дам на кирилица, а вие го заменете с латинските букви гхристов_хас@абв.бг
  • 13
    Ps
    psp150
    5 0
    17:26, 17 май 2015
    Ами днес нали е ден за чистене.... изчистете парка и готово.
  • 14
    Та
    Таня
    1 -1
    21:25, 17 май 2015
    Ало, защо търкате неудобните за вас коментари ????
  • 15
    09
    097482
    0 0
    09:00, 20 май 2015
    Много мъдро от ваша страна,разбира се че си го чистим и без да е ден за почистване да няма да чакаме да се сети някои от общината за нас
Последни новини