От х:

Днес в x:

Мълчанието на агнетата според закона на Гергьовден

Откритите транжорни са традиция за хасковския Гергьовден. Не и тази година


Клането на гергьовските агнета е било напълно според закона и в официалните кланици и в селца и паланки, където се теглеше ножа на хиляди животни за Гергьовден. Празникът е най-големия курбан на агнета в България, защото на Великден с агнешко се облажват само християните-и то незадължително, докато Гергьовден се празнува и от мюсюлмани, при това задължително с блеещо. Почти край всяко село се завъртяха чевермета, а край хасковското Широка поляна-над 500.

Целия процес по добив на месото, търговията с мръвката и нейното приготвяне, обаче е било напълно изрядно успокояват от хасковската Агенция по храните. За целта те проверили всички налични кланици/официални/ в региона, магазини /официални/ и складове и не констатирали нито едно нарушение. Що се отнася до неофициалните обекти, за тях не е подадени нито един сигнал, подчертаха от Хранителната инспекция. Любопитното е, че някои от кланиците и транжорни на агнешко са почти под носа на ветеринарната инспекция и действат направо на пътя по улица Пещера например. Знаят се от целия град, но не и от инспекторите. През годините пък последователно гръмваха скандали с незаконни кланици край Хасковски села-Маслиново, Гледка и пр, или хасковски квартали-Хисаря/ с улица Пещера/, Каменни, Орфей, но нарушители обикновено не бяха откривани, а разкриваните не бяха отказвани. Тази година обаче е единствената от доста насам, когато незаконниците са решили да не отварят работа на инспекторите по празниците.

При това са били добри цяла седмица, а не само за Гергьовден. За периода от миналия четвъртък до този, Агенцията е извършила 85 проверки от които няма нито един акт, нито дори предписание.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини