От х:

Днес в x:

11 °C

По света и кметовете яхват колелата, в Хасково ги забраняват

Кметът на Лондон Борис Джонсън/с бялата коса/ спортува и ходи на работа с колелото си

Кметът на Хасково Георги Иванов твърди, че е обикалял много по света. И вероятно е така. В кабинета му има карта с всички континенти, гъсто закичена с червени знаменца – местата, които е посетил. И се предполага, говорил е с колегите си кметове. Колко е почерпил от опита им, не е ясно, при условие че забрани велосипедите в Хасково, докато кметовете на несравнимо по-големи градове, с по-големи проблеми и несравнимо по-заети, яхнаха колелата. Някои дори ходят с тях на работа, като кметът на Лондон Борис Джонсън, при това без да се притеснява, че ще се изложи пред политическите опоненти или ще си навлече подигравката на несравнително по-зъбатата английска преса. Сред по-известните кметове-колоездачи са Анна Ботела на Мадрид, Марсело Ебрард на Мексико сити, Фернандо Хадат на бразилския мегаполис Сао Паоло, Джоко Уидодо от Джакарта, който върти педали при посрещане на вече споменатия лондонски Мер Борис Джонсън и много други. За много градоначалници това не е просто пиар, а и начин за спортуване, заменил считания за вече остарял джокинг. Добрият пример го има и в България, че даже и в Хасковско-кметът на Димитровград яхна колело за деня на мобилността, а кметът на Свиленград Георги Манолов е запален колоездач и даже възроди колоезденето като спорт в своя град.

В областният Хасково обаче колелото се превърна в обществен враг. Забранено е пряко /по центъра/ и непряко в целия град, доколкото няма и една велоалея в него. Има няколко километра по протежението на Кенана, която се дели с пешеходци и кучкари и елиминира една от функциите на велосипеда като транспортно средство. Не всички хасковлии работят в зоопарка или живеят в Кенана, че да се транспортират дотам. Другата част на града е непригодена за колела, а в центъра е забранена зона с мотив, че колелото представлява опасност за пешеходците. Кметът пробва да бъде добър европеец и се мотивира, че и в Мюнхен било така и даже глобата била 80 евро. При нас е 20 лв. и излиза , че мюнхенци могат да ни завиждат. Сравнението предизвика отвратени коментари от хасковлии.

Станахме по-европейци и от европейците, с горчивина коментираха живеещи и работещи в центъра по повод цъфналите вчера табели, забраняващи велосипедите в пешеходната зона. Имаха предвид, че се престараваме в опитите си да станем уредено и подредено общество, за което от години завиждаме на Запада. Обаче го правим по ориенталски - не със създаването на нови възможности, а със налагането на забрани, чието спазване става извор на корупционни практики. Пък и в случая с колелата се вижда, че мечтата ни за Европа изостава поне с няколко десетилетия.
От много години в модерния свят върви ренесанс на велосипеда. Използва се все по-масово, при ентусиазирано насърчаване от страна на властите. Отразява се добре на околната среда, намалява трафика на автомобили и отделяния смог, язвата на всички развити градове. Отразява се добре на населението, понеже това си е спорт, който е здраве и в по-глобален аспект пести милиарди от здравеопазване и социално подпомагане. Дори и чисто комерсиално погледнато, карането на велосипед стимулира местната икономика, като според собствениците на търговски обекти в Манхатън продажбите скочили с 50 % ( ! ). Основната причина била в увеличения брой на хората в зоните с велосипеди.

От десетина години карането на колело в центъра на големите европейски англомерации е станало като мания. В столицата на Белгия и същевременно на Европа – Брюксел, е обичайна гледката на хиляди хора с бизнес костюми да въртят педали, дори към резиденцията на белгийското правителство или сградата на Европейския парламент. Чиновниците си носят дрехи за смяна, ако ги хване дъжд по улицата или се поизпотят. В същия Брюксел велосипедистът е с предимство пред пешеходците дори по тротоара. Освен по булевардите, велоалеите са обособени на самия тротоар и са маркирани с червени плочки. За да се виждат навреме колоездачи и пешеходци, трафикът им е обърнат. По десния тротоар хората вървят нагоре, велосипедите надолу, а по левия е обратно. Не че е забранено при пресичане на улицата да се тръгне в „насрещното“, но си е твоя отговорност, ако стъпиш на червената пътека и в гърба те нацели колело. Може даже да платиш щетите по велосипеда.

В Брюксел освен това има десетки километри велоалеи по всички главни булеварди и в тях не се одързостяват да стъпят ни частни коли, ни тези от обществения транспорт.

Велосипедът има активно приложение и в други европейски страни. В Гърция вместо кола, си наемаш колело срещу 20 евро за цял ден, в Кипър е още по евтино - 15 евро. Има така наречени коневръзи или станции за велосипеди. Наемаш колелото от точка А и го оставяш в станция до точка Б. Свършваш си работата и срещу картата за наема си взимаш друго колело, което можеш да смениш на станцията до точка С. Няма глоби за неправилно паркиране, няма бензин. В Португалия в стария град на Лисабон /не че целия не е стар/ си е направо лош вкус да караш кола. Велосипедистите са повече и от гълъбите, а специално португалската столица, и то в центъра й, е може би най-големият открит гълъбарник в света.

Не остават по-назад и от бившите соц. държави. В Прага велоалеите дори са с цветен код, в Будапеща са направо конструктивно отделени от пътното платно, както впрочем и от тротоара. На някои велоалеята е разделена на платна за двупосочно движение. За незнаещите освен надписи, включително и на международния английски, по платното е нарисувано колело.

Дори и нарочените за ориенталци и НЕевропейци турци, вече са ни подминали по пътя към Европа. Само в Одрин има 10 км. велоалеи по улиците на града, коментира заместник-председателят на хасковския колоездачен клуб Недялко Атанасов. Наскоро били на международен коломаратон, включващ Турция, и разликата с Хасково е фрапираща. „Как да убеждаваме децата да тренират при условие, че в града им е забранено да карат колело“, чуди се Атанасов.

И посочва очевидното - „За да заобиколят огромната пешеходна зона в Центъра, колоездачите ще трябва да отбиват по булевардите „България“ и „Съединение“ – най-натоварените в Хасково с ежечасен трафик на хиляди автомобили. Това драстично ще увеличи предпоставките за възникване на ПТП. Въпреки всичко в града няма нито метър велоалея.

Нищо изненадващо. По отношение на „няма“ за гражданите отдавна сме на първите места и в Европа и в България. Въпрос на политика или въпрос на кмет.

Г. Христов

Този с костюма и каската е кметът на Мексико сити на път за кабинета си
Открийте кметът на Сао Паоло в сбирката на местния велоклуб
Дори заспалите провинциални градчета в Европа си имат велоалеи
Изрично е записано че е "само" за велосипеди
В някои европейски столици велоалеите са с цветен код
В Будапеща не рискуват с далтонисти и конструктивно отделят Алеята от път и тротоар
В големите градове велоалеите са като двупосочни пътища
Това пък е в считаната за изостанала Африка - Нигерия
В някои европейски градове стигат до крайности в реверанса към велосипедите
...и селата не остават по-назад
В едно по-голямо село обаче, колелата са забранени
Кметът на Димитровград също тръгна на работа с колело, макар да претърпя авария
Кметът на Свиленград Георги Манолов/жълтия вдясно/ пък е толкова запален, че се включва в колоездачни обиколки

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини