От х:

Днес в x:

23 °C

По света и кметовете яхват колелата, в Хасково ги забраняват

Кметът на Лондон Борис Джонсън/с бялата коса/ спортува и ходи на работа с колелото си

Кметът на Хасково Георги Иванов твърди, че е обикалял много по света. И вероятно е така. В кабинета му има карта с всички континенти, гъсто закичена с червени знаменца – местата, които е посетил. И се предполага, говорил е с колегите си кметове. Колко е почерпил от опита им, не е ясно, при условие че забрани велосипедите в Хасково, докато кметовете на несравнимо по-големи градове, с по-големи проблеми и несравнимо по-заети, яхнаха колелата. Някои дори ходят с тях на работа, като кметът на Лондон Борис Джонсън, при това без да се притеснява, че ще се изложи пред политическите опоненти или ще си навлече подигравката на несравнително по-зъбатата английска преса. Сред по-известните кметове-колоездачи са Анна Ботела на Мадрид, Марсело Ебрард на Мексико сити, Фернандо Хадат на бразилския мегаполис Сао Паоло, Джоко Уидодо от Джакарта, който върти педали при посрещане на вече споменатия лондонски Мер Борис Джонсън и много други. За много градоначалници това не е просто пиар, а и начин за спортуване, заменил считания за вече остарял джокинг. Добрият пример го има и в България, че даже и в Хасковско-кметът на Димитровград яхна колело за деня на мобилността, а кметът на Свиленград Георги Манолов е запален колоездач и даже възроди колоезденето като спорт в своя град.

В областният Хасково обаче колелото се превърна в обществен враг. Забранено е пряко /по центъра/ и непряко в целия град, доколкото няма и една велоалея в него. Има няколко километра по протежението на Кенана, която се дели с пешеходци и кучкари и елиминира една от функциите на велосипеда като транспортно средство. Не всички хасковлии работят в зоопарка или живеят в Кенана, че да се транспортират дотам. Другата част на града е непригодена за колела, а в центъра е забранена зона с мотив, че колелото представлява опасност за пешеходците. Кметът пробва да бъде добър европеец и се мотивира, че и в Мюнхен било така и даже глобата била 80 евро. При нас е 20 лв. и излиза , че мюнхенци могат да ни завиждат. Сравнението предизвика отвратени коментари от хасковлии.

Станахме по-европейци и от европейците, с горчивина коментираха живеещи и работещи в центъра по повод цъфналите вчера табели, забраняващи велосипедите в пешеходната зона. Имаха предвид, че се престараваме в опитите си да станем уредено и подредено общество, за което от години завиждаме на Запада. Обаче го правим по ориенталски - не със създаването на нови възможности, а със налагането на забрани, чието спазване става извор на корупционни практики. Пък и в случая с колелата се вижда, че мечтата ни за Европа изостава поне с няколко десетилетия.
От много години в модерния свят върви ренесанс на велосипеда. Използва се все по-масово, при ентусиазирано насърчаване от страна на властите. Отразява се добре на околната среда, намалява трафика на автомобили и отделяния смог, язвата на всички развити градове. Отразява се добре на населението, понеже това си е спорт, който е здраве и в по-глобален аспект пести милиарди от здравеопазване и социално подпомагане. Дори и чисто комерсиално погледнато, карането на велосипед стимулира местната икономика, като според собствениците на търговски обекти в Манхатън продажбите скочили с 50 % ( ! ). Основната причина била в увеличения брой на хората в зоните с велосипеди.

От десетина години карането на колело в центъра на големите европейски англомерации е станало като мания. В столицата на Белгия и същевременно на Европа – Брюксел, е обичайна гледката на хиляди хора с бизнес костюми да въртят педали, дори към резиденцията на белгийското правителство или сградата на Европейския парламент. Чиновниците си носят дрехи за смяна, ако ги хване дъжд по улицата или се поизпотят. В същия Брюксел велосипедистът е с предимство пред пешеходците дори по тротоара. Освен по булевардите, велоалеите са обособени на самия тротоар и са маркирани с червени плочки. За да се виждат навреме колоездачи и пешеходци, трафикът им е обърнат. По десния тротоар хората вървят нагоре, велосипедите надолу, а по левия е обратно. Не че е забранено при пресичане на улицата да се тръгне в „насрещното“, но си е твоя отговорност, ако стъпиш на червената пътека и в гърба те нацели колело. Може даже да платиш щетите по велосипеда.

В Брюксел освен това има десетки километри велоалеи по всички главни булеварди и в тях не се одързостяват да стъпят ни частни коли, ни тези от обществения транспорт.

Велосипедът има активно приложение и в други европейски страни. В Гърция вместо кола, си наемаш колело срещу 20 евро за цял ден, в Кипър е още по евтино - 15 евро. Има така наречени коневръзи или станции за велосипеди. Наемаш колелото от точка А и го оставяш в станция до точка Б. Свършваш си работата и срещу картата за наема си взимаш друго колело, което можеш да смениш на станцията до точка С. Няма глоби за неправилно паркиране, няма бензин. В Португалия в стария град на Лисабон /не че целия не е стар/ си е направо лош вкус да караш кола. Велосипедистите са повече и от гълъбите, а специално португалската столица, и то в центъра й, е може би най-големият открит гълъбарник в света.

Не остават по-назад и от бившите соц. държави. В Прага велоалеите дори са с цветен код, в Будапеща са направо конструктивно отделени от пътното платно, както впрочем и от тротоара. На някои велоалеята е разделена на платна за двупосочно движение. За незнаещите освен надписи, включително и на международния английски, по платното е нарисувано колело.

Дори и нарочените за ориенталци и НЕевропейци турци, вече са ни подминали по пътя към Европа. Само в Одрин има 10 км. велоалеи по улиците на града, коментира заместник-председателят на хасковския колоездачен клуб Недялко Атанасов. Наскоро били на международен коломаратон, включващ Турция, и разликата с Хасково е фрапираща. „Как да убеждаваме децата да тренират при условие, че в града им е забранено да карат колело“, чуди се Атанасов.

И посочва очевидното - „За да заобиколят огромната пешеходна зона в Центъра, колоездачите ще трябва да отбиват по булевардите „България“ и „Съединение“ – най-натоварените в Хасково с ежечасен трафик на хиляди автомобили. Това драстично ще увеличи предпоставките за възникване на ПТП. Въпреки всичко в града няма нито метър велоалея.

Нищо изненадващо. По отношение на „няма“ за гражданите отдавна сме на първите места и в Европа и в България. Въпрос на политика или въпрос на кмет.

Г. Христов

Този с костюма и каската е кметът на Мексико сити на път за кабинета си
Открийте кметът на Сао Паоло в сбирката на местния велоклуб
Дори заспалите провинциални градчета в Европа си имат велоалеи
Изрично е записано че е "само" за велосипеди
В някои европейски столици велоалеите са с цветен код
В Будапеща не рискуват с далтонисти и конструктивно отделят Алеята от път и тротоар
В големите градове велоалеите са като двупосочни пътища
Това пък е в считаната за изостанала Африка - Нигерия
В някои европейски градове стигат до крайности в реверанса към велосипедите
...и селата не остават по-назад
В едно по-голямо село обаче, колелата са забранени
Кметът на Димитровград също тръгна на работа с колело, макар да претърпя авария
Кметът на Свиленград Георги Манолов/жълтия вдясно/ пък е толкова запален, че се включва в колоездачни обиколки

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Хороскоп за 18.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Няма да ви липсва самочувствие и то ще се отразява на работата ви днес. Затрудненията ще ги преодолявате по-леко и ще продължавате да търсите предизвикателства, достойни за вниманието ви. Нещата ви ще са наред и ще вървите спокойни напред. Интересуваща ви личност ще отговори на вниманието ви и ще узнаете намеренията й.
18 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Без колебание ще пресечете нечии опити да ви отклонят от намеренията ви днес. Вложили сте достатъчно енергия и няма да допуснете работата ви да пропадне. Мотивирани сте да приключите навреме започнатото, още повече, че очакванията ви са големи. В личен план ви очаква събитие с добър изход за вас.
18 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
От днешния ден може да зависи и успеха на по-нататъшната ви работа. Нужен ви е повече реализъм и трезва преценка за нещата. Тогава едва ли ще срещнете трудности при решаването на проблемите. Можете да се доверите на човек от обкръжението си. Това ще ви свали част от напрежението, което ви се събира напоследък.
18 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съобразявайки се с развитието на събитията и своето място в тях, ще вземате решенията си в движение. Не по-малко внимание ще отделяте и на проблемите на околните. Подкрепата ви ще се цени, получавайки в замяна уважение и подобаващ реванш. Занимаващите се с право, бизнес, енергетика ще имат своите силни изяви.
18 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще запазите отговорното си отношение към преките си задължения, но няма да криете и търсенията си. Внимателно ще проучвате новите възможности и ще пристъпвате към реализацията им с премерен риск. Ще привлечете към себе си нови хора, запознавайки ги с намеренията си и в съдружие с някои от тях ще реализирате плановете си.
18 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Не се отчайвайте ако делата ви не вървят по план. Имате време да осмислите всичко и да прецените местата, където бъркате. Посъветвайте се с вашите близки хора, те могат да ви дадат ценни напътствия и неоценима подкрепа.
18 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Постарайте се днес да не се нагърбите наведнъж с всичко, което трябва да свършите, защото едва ли ще успеете да постигнете плановете си. Действайте постепенно, като споделяте работата си с хората около вас. Ще се учудите на готовността, с която ще се отзоват околните. Бъдете предпазливи в личните ви взаимоотношения, възможни са спорове.
18 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявявате настойчивост днес когато ви се налага да се справяте с даден проблем. Откривате най-доброто решение, за което и хората около вас ще ви бъдат благодарни. В личен план на някои от вас предстои взимането на нелеко решение. Вслушайте се в съветите на околните, но не допускайте те да ви влияят твърде много когато става дума за вашия личен живот.
18 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С много от действията си ще благоприятствате финансовото си, психическо и духовно равновесие. Прагматичните Стрелци ще помислят и за подходящи инвестиции, но се пазете от авантюри. Служебно пътуване ще ви обогати с нови впечатления и ще повиши възможностите пред вас за професионално развитие.
18 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успявате без проблеми да се справите с голяма част от задачите, които сте планирали. Малко неща ще са в състояние да ви попречат да направите онова, което сте решили. Такива днес едва ли ще срещнете. В личен план се надявате на повече, отколкото реално в момента можете да получите.
18 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време е да се действа, ако се оставите в плен на колебанията, ще се изгубите. Ще ви се даде избор, от вас зависи да го направите най-добрия. Ще спечелите нечие доверие и ще убедите някого в предимствата на доводите си. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
18 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Финансовите притеснения, които присъстваха в живота ви са на път да отшумят. Материални придобивки, погасяване на задължения и други. Изразен късмет и любовни сполуки. Постиженията в професионалната сфера също ще ви носят удовлетворение. Предстоящо пътуване ще ви постави в трескава подготовка.
18 май 2021
Последни новини