От х:

Днес в x:

9 °C

Забраниха велосипедите в центъра, от понеделник глобяват

В хасковския център се появиха табели, които предупреждават, че велосипедите са дотук, а всяко влизане с тях ще носи глоба от 20 лв. Това всъщност е долният праг, а санкцията може да достигне 200 лв, предупреждават общински полицаи и служители на КОРЗ, които засега карат со кротце, со благо спрямо нарушителите. Културно спират велосипедистите и ги предупреждават, че засега ще им се размине, но от понеделник вече няма шега. Припомнят на неосведомените, че действията им са в съгласие с наредба на общинския съвет от края на октомври миналата година, с която велосипедите са забранени в центъра. Можело да бъдат опасни. „Няма разграничение за възрастта. На глоба подлежат всички“, обясни КОРЗ-аджия, пожелал да не бъде цитиран. Имало слух, че ще се глобяват само големите, а на деца с колела ще им се разминава. „Само си мислите, че малките не са опасни. Вчерашни п*****ци правят трикове и маймунджалъци на задна гума и могат сериозно да наранят някой“, продължи служителят на реда, като се позова на личен опит. От многото движещи се велосипеди, центърът заприличвал на колоездачна обиколка.

 

Поне в това КОРЗ-аджията бе прав. Само за 15-минутен обход на площад „Свобода“ и вливащите се в него улици от Областна до Общинска администрация преброихме 22-ма велосипедисти. Противно на предположенията, сред тях нямаше нито едно дете. Ставаше дума за зрели, а понякога и възрастни хора, които използват колелото, за да отидат на работа в центъра. Там, първо няма къде да се паркира, а второ - паркирането излиза златно с обсебилата идеалния център Синя зона. Затова хасковлии тръгнаха с колело. „По-удобно ми е с него, защото мога да взема някакъв багаж, който ще ме натовари, ако съм пеш“, коментира 54-годишният Даньо, който живеел някъде около Лебеда и на теория има 10-минути път пеш да данъчното, закъдето се бе запътил. Други оправдаха колелата с това, че бързат сутринта за работа. „Не стига, че няма една велоалея по улиците в нашия град и рискуваме всеки момент да ни прегази някоя кола, не стига, че самите ние освобождаваме центъра от колите си и го правим, както иска кмета, пешеходна зона, ами и ще ни глобяват за велосипедите?! Нито замърсява въздуха, нито заема място за паркиранене. И с летящо килимче да идваме, ще измислят глоба и за него“, видимо афектирана изстреля в скоропоговорка млада колоездачка, работеща в централен бутик за бельо. После обаче много мило помоли да не я снимаме, имала си лични причини за това. Гневът й дойде в повече, защото разбра от нас за очакващата я санкция. Не видяла никакво предупреждение за наложената забрана.

 

В интерес на истината такива има, но са поставени на много странни места. Цели две табели се мъдрят на мантинелите до РЗИ в началото на площад „Общински“. Още една е лепната на бариерата за общинския паркинг, макар точно оттам да влизат главно МПС-та, а не ППС-та. За сметка на това останалите подходи към централната зона са оставени без предупреждения. „Идеален капан за глоби. Тресват те, без да знаеш защо“, коментира колоездач, който идваше откъм Регионалния инспекторат, като отбил с колелото си откъм бул. „Съединение“. Оказа се, че точно там пък има табела, но сякаш е сложена така, че умишлено да не се вижда - сред клоните на разлистено дърво. Може да се забележи само случайно или ако я търсиш специално. Другите ръкави към площада, улицата покрай читалище „Заря“, бул. „Раковски“ до Данъчното, уличката покрай Регионалната библиотека и „Сан Стефано“ към автогарата, са оставени като свободен вход за мухичките към паяжинката. Влезнат ли вътре, вече стават касички.

 

Г. Христов

 

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ми
  Митака
  0 0
  16:59, 11 май 2015
  Работя в София, сутринта по радиото се чу кратко съобщение за това и колегите като ме питаха как така е забранено се чудих как да отговоря.

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини