От х:

Днес в x:

РИОСВ: Не пипай блатното кокиче, глоба-1 бон

И през тази година строго забранено остава късането на  блатно кокиче от находищата му на територията, контролирана от РИОСВ- Хасково.

От ден е в сила и заповед за това на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева.

Блатното кокиче е под режим на опазване и регулирано ползване според Закона за биологичното разнообразие. Събирането на билката се определя единствено и само със заповед на министъра на МОСВ, и то след като бъде направена оценка от специалистите за състоянието на находищата. Даването на разрешение обаче не се е случвало от години в Хасковски регион.

Опазването на растението е много стриктно, тъй като то съдържа алкалоида галантамин, използван за направата на препарата „Нивалин“, с който се лекуват последиците от ДЦП, както и на други лекарствени препарати. Освен това е блатното кокиче е включено в Червената книга на България като „застрашен от изчезване вид”. Среща се по мочурливи и периодично заливани ливади, по периферията на някои блата, в крайречни разредени гори и по поречия на реки.

На територията, за която отговаря РИОСВ - Хасково има три естествени находища на блатното кокиче. Това са защитените местности „Долната ова”- в землището на гр. Любимец, „Лозенски път”- в землището на гр. Свиленград и природната забележителност „Сазлъка” край село Бисер, община Харманли.

На територията на областите Бургас, Пловдив, Ямбол, Сливен, Хасково и Шумен са известни общо 16 находища на вида, за 11 от които през тази година е в сила забраната за ползване.

Екоекспертите предупреждават, че глобите за късане на кокичето в находищата, за които е в действие заповедта на министър Василева са доста солени. От 100 до 1 000 лв.е санкцията за физически лица, дръзнали да откъснат растение, от 200 до 5 000 лв. плащат фирмите, дръзнали да пристъпят забраната.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини