От х:

Днес в x:

7 °C

Ученик от Свиленград разработи проект за стопанство за блатното кокиче

Проект за отглеждане на блатно кокиче донесе на ученик от Свиленград голямата награда от конкурса „Моето стопанство 2“, част от съвместната кампания на Министерство на земеделието, храните и горите и Министерство на образованието и науката -„Супер фермер“.

Ангел Беев, който е ученик от 11-ти клас  в Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика "Христо Ботев" в Свиленград е класиран на първо място със 106 точки от журито.

Неговото проектно предложение предвижда отглеждането на  култивирания вид блатно кокиче, от сорта „Снежинка”, в местността „Лозенски път”.

Един от най-важните аргументи на Ангел Беев е да се запазят естествените производствени фактори и да се осигури стабилност и устойчиво използване на ценната популация от блатното кокиче.

Още трима са учениците от цялата страна, които са отличени за идеите си. Те са избрани от 14 ученици, подали проектни предложения за стартиране на бизнес в областта на земеделието. Участниците се обучават в специалности от направление „Растениевъдство и животновъдство“ от 9-ти до 12-ти клас от професионалните селскостопански гимназии в страната.

Четиримата отличени ще получат като награда таблети, а за останалите участници са предвидени електронни книги.

Находището на блатното кокиче в местността "Лозенски път" е сред 15-те  от общо 16-те находища на вида в страната, за които е в сила през тази година министерска забрана за събирането. За нарушителите глобата е в размер от 100 до 1000 лв. за физически лица и от 200 до 5000 лв. за юридически лица.

Блатното кокиче е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие и е с ограничителен режим на ползване.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (6)

 • 1
  Аг
  Агроном
  9 -2
  11:26, 29 дек 2020
  Браво на момчето! Трябват креативни идеи за бг земеделието . Момчето е от земеделско семейство и трябва да се развива! Успех !
  • Ка
   Какво земеделие тъпан
   1 -10
   11:51, 29 дек 2020
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
 • 2
  Се
  Селски
  2 -8
  11:34, 29 дек 2020
  Намерил брадва на дръвника. За отглеждане на блатн... Виж коментара
 • 3
  Ди
  Диана
  2 0
  15:13, 29 дек 2020
  Преди 50- тина години е ликвидирано находището на блатно кокиче с изграждането на отводнителни канали в местността Лозенски път -неговото название е било чаирчиче.Дано това лековито растение възстанови своята популация, но са необходими и доста средства за изкуствено оводняване на тази
  някога блатиста местност.
  • Аг
   Аграрнев
   1 0
   15:43, 29 дек 2020
   От това, което казвате излиза, че проекта е пунта мара.
 • 4
  Аг
  Агроном
  1 0
  12:23, 30 дек 2020
  Явно сте много невежи но трябва да знаете че от това растение се добива нивалин . Ценен продукт за лекарства

Хороскоп за 16.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
16 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
16 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
16 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
16 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
16 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
16 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
16 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
16 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
16 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
16 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
16 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
16 апр 2021
Последни новини