От х:

Днес в x:

Министър Нeнчев обяви за непатриоти отричащите легионерството на БА

Министър Нанчев/вляво/ заклейми за непатриоти всеки, който се съмнява в мисионерството зад граница

Слънцето явно се отрази зле на военния министър Николай Нeнчев, който публично изтърва нервите си и заклейми като непатриоти всички, на които „не им трепва нищо“, когато видят строените за мисия в чужбина български воини. А който каже лоша дума за тях „няма нито сърце, нито душа“.

Министърът явно прие за лоша дума въпросът колко ще струва на България задграничната мисия в Афганистан, където на 7-ми май заминават 90 от общо 110-те български войници, като част от операцията на НАТО „Решителна подкрепа“. Въпросът бе логичен на фона на скорошните изявления за милионен дефицит в БА и нуждата от бюджетни съкращения. Тази информация е необходима на обществото, за да разбере защо се харчат пари за задгранични мисии при условие, че няма средства за изконната мисия на една национална армия - да е достатъчно боеспособна в родината си, за да я брани от външни заплахи.

Емоционалното изявление на министъра остро контрастира с всъщност смислената и много сериозната причина България да мисионерства зад граница. Основанието бе резюмирано по военному сбито и ясно от командира на българския контингент в Афганистан полковник Иван Ортомаров. На същият въпрос дългогодишният офицер ясно отговори, че сега сигурността на една държава често пъти се простира извън границите й и понякога е необходимо да се защитаваме далеч от родината, за да не се отбраняваме в нея.
А това става, разбира се, с изпълнение на съюзнически ангажименти, каквито България има към северноатлантическия пакт /НАТО/.

Иначе за обикновените войници мисията зад граница, и то на подобни рискови места като Афганистан, има съвсем различни мотиви. Според ефрейтор Христо Кавракирков от Хасково, който вече е бил в азиатската държава, мисията е начин да увеличи и затвърди професионализмът му като воин и а постигне по-добра професионална реализация. Освен това има тръпка, защото тук всичко е тренировка, а там е в реални условия. Тоест колкото по-добри сме навън, толкова по-добри ще сме и тук, намекна ефрейторът.

За абсолютният дебютант редник Митко Куршумов, измеренията на мисията имат съвсем лични и битови подбуди. Благодарение на щедрото заплащане от 72 евро на ден, ефрейторът смята да събере пари и си купи жилище след края на 6-месечната мисия. Това било ключово и за да може 30-годишният ерген да се задоми. Откровеният отговор на редника всъщност е и водещият мотив за мнозинството легионери. Въпреки риска, отиването зад граница позволява спастрянето на сума от порядъка на 12-15 хиляди евро, отделно заплатата и осигуровките, които вървят и в България. А пък опитът от излизане зад граница осигурява кариерно развитие, което пък означава по-висока заплата.

Специално тази мисия в Афганистан е със занижена степен на риск. За разлика от предишната в Кабул, сега нашите военни ще охраняват летището в Кандахар, но по-главната им задача е да помагат с инструктаж и обучение на афганистанската армия, за да може тя сама да поеме сигурността на собствената си родина. И да даде шанс на чуждите войски да се изтеглят от нейна територия. Това може да бъде последната мисия на България като част от операцията на НАТО в Афганистан, изразиха единодушна надежда министър Ненчев и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. „Дай боже да не пращаме вече войска там, а тази да се върне жива и здрава“, подчерта адмиралът.

60 от 90-те военнослужещи, които заминават след Гергьовден, са от хасковското поделение 52 740. Те са командвани от капитан Христо Василев, офицер с опит от мисии в Афганистан и Босна и Херцеговина. Половината от подчинените му са опитни легионери, сред тях има и 4 жени. Доверието към Хасково за формиране на задграничен контингент се корени и в богатия опит на местните военни от мисии в чужбина. Това ще бъде 9-тата такава за тях.

Г. Христов

...и не му трепне сърцето при тази гледка
...или от тази
Министърът подпали след питането колко ще струва на България мисията зад граница
Смисленото обяснение в случая бе дадено от командира на националния контингент полк. Иван Ортомаров
Кметовете на 4 общини, от които са рекрутираните воините/ връчиха знамената си за да се развеят в Кандахар
Хасковлии изпратиха своите братя и сестри с молитва да се върнат живи и здрави
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини