От х:

Днес в x:

30-ти април-джаза и духа на свободата в Хасково

За да сподели духа на свободата, светът отбелязва Деня на джаза за четвърти път на 30-ти април тази година.

Международният ден на джаза тръгва по инициатива на Хърби Хенкок през 2012 година. Идеята на Денят е да ознаменува приноса на любимата ни музика към разпространяването на идеята за свободата, целта на организаторите е и да бъде насърчен междукултурния диалог.

Вече четири години този ден се провежда под под егидата на ЮНЕСКО, на която Хенкок е посланик на добра воля.
Големият джаз концерт тази година ще се проведе в централата на ЮНЕСКО в Париж като отново ще приобщи най-големите творци в жанра и ще бъде връх в честването на 70-та годишнина на организацията. Тази вечер със свои изпълнения в инициативата се включват светила на джаза като: Ди Ди Бриджуотър, Хърби Хенкок, Ал Жеро, Даян Рийвз, Уейн Шортър, изпълнители от Китай, Русия, Ливан, Франция, Тунис и много други страни. Музикален директор е Джон Бийсли.

В рамките на отбелязването са включени образователни програми, концерти, срещи. За приобщаването на
нови почитатели към джаз музиката стотици организации по целия свят също имат прояви, които да отбележат 30-ти април като специален ден.

Денят на джаза ще бъде отбелязан и в Хасково, и Димитровград. Инициатор е джазменът Димитър Русев -Мутата.

В 12 часа днес в димитровградската изложбена галерия в КДК “ Асен Крайшников“ ще бъде открита изложба, посветена на световното джаз гуру Дюк Елингтън. На Централната градска галерия по обяд пък Акустично джазово трио и Мария Арнаудова и приятели ще свирят на открито.

Клуб “Ралица“ е домакинът на джаз деня в Хасково. От 19 часа там ще свирят Пламен, Крумов, Димитър Русев, Иван Тонев, с участието на гост-музиканта от Пловдив Христо Минчев и вокала Мария Арнаудова.

Очаква се инициативите на днешния ден да приобщят над 2 милиарда души по целия свят.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини