От х:

Днес в x:

Спасиха 156 пътници, сред които и българи, от горящ ферибот

Пожар е избухнал на ферибот, изпълняващ курс между Палма де Майорка и Валенсия в Испания. Спасени са всички 156 пътници. Сред тях е имало и българи.
Фериботът "Соренто" бил обхванат в пламъци вчера следобед, съобщиха пристанищните власти на Балеарските острови, цитирани от Франс прес и БТА. 

Корабът е изпълнявал курс от 250 километра, който трябвало да продължи осем часа. На 20 морски мили (37 километра) от бреговете на Палма де Майорка и след около два часа плаване на борда избухнал пожар. Огънят пламнал в гараж на мостик номер четири.

От компанията-оператор на плавателния съд "Еспаньоле Трасмедитеранеа" съобщиха, че на кораба е имало пътници от най-малко 12 страни - Испания, Германия, Румъния, Китай, България, Колумбия, Еквадор, Сенегал, Аржентина, Албания и Алжир. 

Всички те са се качили първо на спасителни лодки, а след това са били прехвърлени на кораба "Пулия", който преминавал наблизо и който бил собственост на италианската компания Атлантика Чи Есс Пи А. Той ги е превозил до Палма де Майорка.

Шестимата членове на екипажа на "Соренто" са били евакуирани с хеликоптер. Четирима от тях са пострадали леко. ДПА пък пояснява, че корабът е бил собственост на компанията "Грималди лайнс". От спасените пасажери 78 са били шофьори на камиони.

До късно през нощта пожарът не е бил потушен и има риск от потъване на плавателния съд. Властите са задействали мерки срещу евентуалното замърсяване на района в случай на изтичане на гориво от кораба. 

Причините за пожара се разследват. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини