От х:

Днес в x:

Пилев поведе комсомола да сади тополи покрай реката

Старият и нов комсомол сади тополи


Издокарания като комсомолец от близкото минало шеф на туристическия информационен център Красимир Пилев поведе настоящият комсомол на обществено полезна работа. 11-класници от хасковската Езикова гимназия ведно с туристически активисти се хванаха за лопатата да боднат 5 фиданки от вида пирамидална топола на мястото на отсечените, в района на бившия плувен комплекс Лебеда. За земеделският инструмент не се побоя да се хване и самия Пилев въпреки официалния си черен костюм и лъснатите до блясък обувки. Визията му удряше в земята комсомолския идеал на лъснат, бръснат и запасан, с къса подстрижка и силно убеден в това което прави.

„Ние по-възрастните трябва да дадем пример на по-младите, за да оценят че живеят в град като картичка“ разясни пред микрофони и диктофони туристическия шеф, който не се задоволи само с природните забележителности на Хасково, а нахвали и хубавите, особено през лятото, хасковлийки. Допринасяли за реномето и класата на града. Пък и покрай една от тях, в крайна сметка били популяризирани и самите тополи, за които са писани песни и стихове и които „туристите“ си направили труда да преброят-били точно 865. С 5-те засадени днес ставали почти юбилейно число. В цифрата на боднати фиданки имало и друга символика-отбелязвали 5-те години от откриването на Туристически информационен център Хасково. Датата също не е избрана случайно, днес е Денят на Земята и по правило се отбелязва със садене на дърво, което специално за Хасково няма как да е различно от емблематичната топола. От друга страна „туристите“ чувствали морално задължение да възстановят премахнатите в последните години дървета.

Освен с тополите, Хасково е емблематичен и със 100-те си кръчми. Въпреки че много от тях затвориха, пак в последните години, за съжаление от Туристическият център не планират да ги възстановяват.

Г.Христов

Посадени бяха 5 фиданки от вида пирамидална топола
Инициатор бе Красимир Пилев от Туристическия информационен център. Партнираха му деца от Езиковата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини