От х:

Днес в x:

4 °C

Запазват шефовете на Диспансерите и Първа поликлиника

Общинските лечебни заведения регистрираха различни резултати но продължават със същите шефове

Бившите диспансери, а понастоящем специализирани болнизи за активно лечение, ще запазят шефовете си въпреки различните резултати, които отчитат в края на тригодишния си мандат. Той им бе връчен от принципала на лечебните заведения, община Хасково, през 2012-та година и изтича на 4-ти май 2015-та. До провеждането на конкурс, бившият ТУБ диспансер, Онкото, Психото и ДКЦ 1 ще бъдат ръководени от досегашните си управители д-р Веселин Калфов, д-р Венко Балабанов, д-р Йордан Михайлов и д-р Дамянка Колчагова. Предложението за това е внесено с докладна от председателят на Обс Хасково Иван Иванов и ще се разглежда този петък на общинската сесия.


Боляровските диспансери се редуцираха от 3 на 2 след закриването на Кожното. Туберкулозния диспансер обаче се трансформира в Специализирана болница за пневмо-фтизиатрични /белодробни/ заболявания и въпреки песимистичните прогнози, досега не е работил на загуба. И сега е така, макар печалбата да е сравнително скромна – 26 699 лева. Следва обаче да се отбележи, че на бившите Белодробни диспансери, сред които и хасковския рязко бе намалено финансирането от МЗ и една част от тях дори бяха напълно закрити. За хасковският имаше вариант да стане част от областната болница, но идеята не срещна никакво одобрение и от двете страни. И може би по-добре. Въпреки нищожната държавна субсидия от 129 702 лв, СБАЛ е регистрирало приходи от 1 млн и 55 хил лева, като близо 850 хиляди са от клинични пътеки по Здравна каса. Разходите също са над милион, като повече от половината от тях са за заплати и възнаграждения по граждански договори. Засечката с миналата година показа че хората на д-р Калфов са вдигнали приходите си с близо 150 хиляди лева, макар че и разходите им са нарастнали със стотина хиляди. Бившия Туб диспансер все още има 97 хил. лв общи задължения, но от тях само 20 хиляди са към доставчици на лекарства и консумативи-останалите са за заплати, осигуровки и неизплатени отпуски на персонала.

Бившият Онко диспансер, а сега СБАЛ по Онкологи,я също регистрира счетоводна печалба за 2014-та година, макар и крайно скромна-4 хиляди лева. И това обаче си е постижение на фона на завишените със стотици хиляди разходи, главно по преместването на лъчетерапията в новия комплекс изграден в кв. Болярово. Само за разрешителни, държавни такси, монтаж, демонтаж на специалидзирана апаратура и обзавеждане на Лъчетерапевтичния комплекс са дадени 270 хиляди лева, отделно още 10-ки хиляди са отишли за обучение на медицинския персонал. Инвестицията е донесла и завишени приходи, като само от РЗОК са получени 8 млн 227 хиляди лева. За сравнение, приходите през предходната година са били 6 млн 847 хиляди.

Центърът за Психично здраве, бившият Психо Диспансер отчита счетоводна загуба от 8 600 лв. Причината за това са рязко спадналите приходи аот Министерството на здравеопазването, като само за година те са се свили с 83 хиляди лева. Отделно са повишени цените на ток, вода и други консумативи, обяснява докладната. Малката счетовондна загуба накрая се дължи на други приходи, сред които първо перо е предоставяне на медицински услуги, каквото и да значи това. То е докарало над 60 хиляди в касата на Психото и е свило ножицата получена от намалелите субсидии и увеличените разходи. Управителят нао лечебното заведение д-р Йордан Михайлов се освобождава от отговорност за получения резултат и продължава да изпълнява длъжността до провеждане на конкурс.
Първа поликлиника или ДКЦ 1 също регистрира печалба, макар и също скромна- 6 849 лв на фона на милионния си бюджет. Приходната част е в размер на 1076 301 лв, разходната е докарана до 1 069 451. ДКЦ-то е едно от малкото звена в местното здравеопазване, което няма никакви задължения-нито текущи нито просрочени. Няма и теглени кредити.


Конкурсът за нов тригодишен мандат на общинските лечебни заведения ще се проведе на 4-ти юни в община Хасково от комисия с председател зам.-кмет Нели Станенва. Изискванията към кандидатите са строги, макар и не съвсем. Става ясно че за да си началник на болница не е необходимо да си лекар. Според точка 1 от Изискванията, кандидатът трябва да е магистър по медицина или икономика, като и в двата случая се иска квалификация по Здравен мениджмънт. Точка 2 гласи че трябва да имат поне 5 годишен трудов стаж като лекар, но също така и икономист. Третото изисквануе е да не са осъждани на затвор за умишлени престъпления от общ характер, освен ако не са реабилитирани.


Г.Христов

Д-р Веселин Калфов на Белодробната болница
Д-р Венко Балабанов на Онкологичната болница
Д-р Йордан Михайлов на Центъра за психично здраве
Вместо снимка на д-р Колчагова, която неистово се бои от фотоапарати
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
27 фев 2021
Последни новини