От х:

Днес в x:

Зелени в действие: Спорт и еко на Кенана

Спорта и екотематиката ще се слеят в едно идната събота, на 18-ти април. Децата от четири футболни клуба от Хасково и Димитровград ще се срещнат в надпревара, но не с истинските имена на тимовете си, а на животни, влечуги и птици от застрашените видове, обитаващи хасковски регион.

Така ФК "Хасково 2009" стават "Видрите", "Костенурките" са СК "Слънце","Египетските лешояди" са ФК "Бригада Димитровград", "Царските орли" са ФК "Респект". Демонстрационен мач ще играят два отбора-"Лалугерите" срещу "Пъстрите смоци". Те са съставени от формации на организаторите и деца в неравностойно положение.

Самият турнир пък се казва „За купата на белоглавия лешояд“.

Купонът ще започне в 9.30 часа, а сборният пункт а е на входа на парк Кенана. От там всички отбори и техните поддръжници ще поведат към основното място на действието-тенискортовете мажоретките с ръководител Елена Попова. Освен това в шествието ще се включат и доброволци с костюми, изработени от самите тях от рециклирани материали в творческата работилница ЗООартПАРК.

Самите двубои ще се играят от 10 часа. Организаторите от Сдружение „Алианс за регионално сътрудничество и развитие”, Сдружение “Млад репортер” и „Спортен клуб – Слънце”, канят всички да се забавляват на спортния празник.

За всички присъстващи има подготвени и много изненади. Освен почерпка, децата ще получат и поредицата комикси Зоомикс, изрисувана от местния художник Борислав Данев -Борку, който е и съавтор на текстовете заедно с експертът от БДЗП Стойчо Стойчев.

Проявата е само част от големият екопроект „Зелени в действие“.

Целта на организаторите е чрез забавни прояви за децата в рамките на две години те да разберат за ценните животински видове, който обаче са застрашени от изчезване и да научат повече за опазването на околната среда.

Следващата стъпка към опознаването на флората и фауната на страната ни и как да ги пазим и им се радваме ще е в края на месец април. Тогава предстои екскурзия в района на Маджарово, където ще има наблюдение на редки птици, децата ще посетят и Природозащитния център „Пода“ в Бургас, който е също уникално място за любителите на птиците. Така малките ще се докоснат до природата и ще видят с очите си уникални не само за страната ни, но и за Европа видове.

По време на пътуването под ръководството на професионалисти ще има фото сафари и пленер за малките художници и фотографи.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини