От х:

Днес в x:

Хасково напълни храма, стотици минаха под плащаницата

Стотици миряни, от деца до старци, минаха под плащаницата в храма "Успение на Св. Богородица" в днешния Bелики петък. Днес е най-тежкият за Христос и най-тъжният ден, изпълнен с покруса за православните християни. На него Христос е поруган, измъчван и разпънат на кръста след присъдата на Пилат Понтийски. Църквата приема, че със смъртта си изкупва греховете на цялото човечество.

На Велики петък той е погребан в каменен саркофаг, а него оставили в пещера и залостили входа й с голяма скала. Пред пещерата оставили стража.

На този ден постът е най-строг и повелява нищо да не се яде и пие и никаква работа да не се захваща.

През деня не се служи литургия, защото в този ден сам Господ принесъл себе си в жертва. Вместо това се извършва богослужение, наречено Царски часове. Припомнят се Христовите страдания, смърт и погребение.

Защо минаваме “под масата” на Разпети петък?

Мнозина смятат, че този ритуал носи здраве, късмет, а според някои и опрощава греховете. Тези тълкувания са плод на суеверие. Минаването под масата всъщност е пристъпване към гроба Христов.

Сутринта преди службата в средата на храма се прави постановка - издига се "гробът" Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащаницa, с каквато е бил завит след свалянето от кръста. Върху плащаницата се поставят Евангелието, кръстът и много цветя. Християните пристъпват към гроба Христов и благоговейно се покланят на плащаницата.

Вярващите целуват последователно Христовото тяло, извезано на плащаницата, Евангелието и кръста и полагат цветята. След това се навеждат и преминават под издигнатото място. По този начин изразяваме нашето преклонение, смирение и скръб пред гроба Господен, но също и благодарност, че Христос е изкупил и греха на човечеството. Вярващите отново се покланят пред издигнатия кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуват.

Това е истинското значение на “минаването под масата”. Действия в храма не от суетна вяра за здраве, късмет, а още по-малко за прощаване на греховете - те могат да бъдат опростени само при покаяние и изповед.

Вечерната служба в хасковския храм започва в 18 часа. Тогава плащаницата се изнася от олтара за т.нар. опело Христово. С нея после се обикаля около храма, за да се покаже символиката на погребението. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта му.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини