От х:

Днес в x:

Бисеров като Ал Капоне. Прилики и разлики

Христо Бисеров

В края на работната седмица прокуратурата, след година и половина разследване, внесе обвинителен акт срещу бившия зам.-председател на Народното събрание и зам.-шеф в ДПС Христо Бисеров. Обвинението обаче се разминава с първоначално обявеното - пране на пари. То бе за това, че от края на 2012 до февруари 2013 г. е извършил финансови операции за сумите от 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за които средства е знаел или предполагал, че са придобити чрез престъпление.

След 1.5 г. разследване обаче Бисеров е обвинен в ... укриване на данъци.

Също като мафиот №1 на Америка Ал Капоне, който след множество убийства и престъпления, през 1931 година е обвинен в данъчни престъпления.

Сходното обвинение обаче е единствена прилика. Оттук нататък започват разликите. Да припомним, че разследването срещу Бисеров започна след сигнал от „партньорска служба” за съмнителни парични преводи в македонска банка.  

Разбира се, прането на пари е престъпление, което трудно се доказва, особено ако никой не иска да го докаже. Пак да припомним, че наблюдаващ прокурор по случая Бисеров е Боряна Бецова, която стана известна с отказа си да образува разследване срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, но започна проверка срещу част от вносителите на сигнала срещу неуспелия шеф на ДАНС. Бецова стигна до извода, че няма противоречие между декларираното имущество на Пеевски и начина му на живот. Тоест каза на черното бяло и направи цял народ на будали.

Какво ще последва по случая с Христо Бисеров?

Първо да припомним случая Ал Капоне.

През пролетта на 1931 г. Ал Капоне е обвинен в укриване на доходи и ощетяване на държавата с над 200 000$, и отделно обвинен заедно с 68 членове на организацията му за 5000 отделни нарушения на алкохолния режим. Очакват го 34 години затвор.

Тогава адвокатите на мафиота сключват сделка с прокурора – Капоне се признава за виновен, а прокурорът препоръчва от 2 до 5 години затвор. Това е нечувано. При такива усилия и толкова събрани доказателства – такава ниска присъда.

На 16 юни Ал Капоне влиза в съдебната зала усмихнат, но излиза вцепенен. Съдията Уилкърсън не приема направената сделка с прокурора и насрочва процес за 6 октомври. През цялото лято организацията на Капоне с пълни сили се опитва да издири и да повлияе с всички средства на членовете на съдебното жури.

На процеса Капоне се появява добре облечен и усмихнат – той знае, че просто трябва да идва редовно на изслушванията и да изчака, докато бъде оневинен. Тогава се случва нещо кошмарно. Съдията Уилкърсън още със започване на делото приканва всички съдебните заседатели да бъдат разменени с тези от друго дело, започващо по същото време.

Късно в събота вечерта на 17 октомври 1931 г., след деветчасово заседание, журито стига до решение и обявява Капоне за виновен по някои, макар и не всички, обвинения в злоупотреба с данъци. Съдът признава укрити данъци само в размер на 32 488,81 долара. Те обаче са достатъчни за съдия Уилкерсън да осъди Капоне на 11 години затвор.

Така легендарният гангстер на Америка се озовава зад решетките.

Всички знаем, че укриването на данъци далеч не сред най-големите грехове на Христо Бисеров, както не е било и за Ал Капоне. Бисеров е жива емблема на българските политици на прехода, увъртяни в схеми и обръчи, забогатели неимоверно, в крайна сметка  опорочили цялата политическа система в България. И за крайното обедняване на българите.

Вероятният ход на процеса срещу него ще е повторение на много предишни – скромна присъда на първа инстанция за пред Европа, отмяна и или намаляване на втора инстанция, и пълна отмяна или пък условна на трета. Ако пък и на последна инстанция се потвърди ефективна присъда, Бисеров отдавна ще е комшия на братя Галеви извън страната, където и да се намират.

Защото нашият съд не е онзи съд, страната не е онази страна, а и народът не е онзи народ…

Затова Христо Бисеров ще влезе в съдебната зала усмихнат.

На бас, че на излизане пак ще е усмихнат.

Защото тука е така.

Тодор Кръшков

Ал Капоне
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини