От х:

Днес в x:

8 °C

Бисеров като Ал Капоне. Прилики и разлики

Христо Бисеров

В края на работната седмица прокуратурата, след година и половина разследване, внесе обвинителен акт срещу бившия зам.-председател на Народното събрание и зам.-шеф в ДПС Христо Бисеров. Обвинението обаче се разминава с първоначално обявеното - пране на пари. То бе за това, че от края на 2012 до февруари 2013 г. е извършил финансови операции за сумите от 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за които средства е знаел или предполагал, че са придобити чрез престъпление.

След 1.5 г. разследване обаче Бисеров е обвинен в ... укриване на данъци.

Също като мафиот №1 на Америка Ал Капоне, който след множество убийства и престъпления, през 1931 година е обвинен в данъчни престъпления.

Сходното обвинение обаче е единствена прилика. Оттук нататък започват разликите. Да припомним, че разследването срещу Бисеров започна след сигнал от „партньорска служба” за съмнителни парични преводи в македонска банка.  

Разбира се, прането на пари е престъпление, което трудно се доказва, особено ако никой не иска да го докаже. Пак да припомним, че наблюдаващ прокурор по случая Бисеров е Боряна Бецова, която стана известна с отказа си да образува разследване срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, но започна проверка срещу част от вносителите на сигнала срещу неуспелия шеф на ДАНС. Бецова стигна до извода, че няма противоречие между декларираното имущество на Пеевски и начина му на живот. Тоест каза на черното бяло и направи цял народ на будали.

Какво ще последва по случая с Христо Бисеров?

Първо да припомним случая Ал Капоне.

През пролетта на 1931 г. Ал Капоне е обвинен в укриване на доходи и ощетяване на държавата с над 200 000$, и отделно обвинен заедно с 68 членове на организацията му за 5000 отделни нарушения на алкохолния режим. Очакват го 34 години затвор.

Тогава адвокатите на мафиота сключват сделка с прокурора – Капоне се признава за виновен, а прокурорът препоръчва от 2 до 5 години затвор. Това е нечувано. При такива усилия и толкова събрани доказателства – такава ниска присъда.

На 16 юни Ал Капоне влиза в съдебната зала усмихнат, но излиза вцепенен. Съдията Уилкърсън не приема направената сделка с прокурора и насрочва процес за 6 октомври. През цялото лято организацията на Капоне с пълни сили се опитва да издири и да повлияе с всички средства на членовете на съдебното жури.

На процеса Капоне се появява добре облечен и усмихнат – той знае, че просто трябва да идва редовно на изслушванията и да изчака, докато бъде оневинен. Тогава се случва нещо кошмарно. Съдията Уилкърсън още със започване на делото приканва всички съдебните заседатели да бъдат разменени с тези от друго дело, започващо по същото време.

Късно в събота вечерта на 17 октомври 1931 г., след деветчасово заседание, журито стига до решение и обявява Капоне за виновен по някои, макар и не всички, обвинения в злоупотреба с данъци. Съдът признава укрити данъци само в размер на 32 488,81 долара. Те обаче са достатъчни за съдия Уилкерсън да осъди Капоне на 11 години затвор.

Така легендарният гангстер на Америка се озовава зад решетките.

Всички знаем, че укриването на данъци далеч не сред най-големите грехове на Христо Бисеров, както не е било и за Ал Капоне. Бисеров е жива емблема на българските политици на прехода, увъртяни в схеми и обръчи, забогатели неимоверно, в крайна сметка  опорочили цялата политическа система в България. И за крайното обедняване на българите.

Вероятният ход на процеса срещу него ще е повторение на много предишни – скромна присъда на първа инстанция за пред Европа, отмяна и или намаляване на втора инстанция, и пълна отмяна или пък условна на трета. Ако пък и на последна инстанция се потвърди ефективна присъда, Бисеров отдавна ще е комшия на братя Галеви извън страната, където и да се намират.

Защото нашият съд не е онзи съд, страната не е онази страна, а и народът не е онзи народ…

Затова Христо Бисеров ще влезе в съдебната зала усмихнат.

На бас, че на излизане пак ще е усмихнат.

Защото тука е така.

Тодор Кръшков

Ал Капоне
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини