От х:

Днес в x:

Оранжев код за Хасковско! Идат нови порои, реките прииждат

Хасковската река също ще вдигне нивото си, дано не повтори бедствието от октомври миналата година

Оранжев код за опасно време е обявен за понеделник в 12 области, сред които е и Хасково. В останалите региони е в сила жълт код. Времето ще е потенциално опасно в цялата страна заради очакваните значителни валежи, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

За хасковски регион очакваното количество дъжд за денонощието е между 30 и 50 литра на квадратен метър.

От министерството на околната среда и водите също предупреждават за опасност заради пороите. Валежите в неделя следобед вече обхванаха западната част на страната, очаква се през нощта и утре да вали проливно на цялата територия на България. От МОСВ предупреждават за рязко повишаване на нивото на реките в понеделник следобед. Очаква се мощно прииждане на Марица, Арда и Тунджа. Ситуацията се влошава и заради преовлажнената почва, особено повърхностният слой, която не попива дъжда.

За Хасково критична точка е и язовир „Тракиец”, който миналата седмица достигна рекордното ниво от 105 млн. кубика, при капацитет от 114 млн. Това провокира и спешна среща при областния управител Добри Беливанов. Възможно е язовирът да започне да прелива през преливника, смятат специалистите. Добрата новина е, че коритото му е почистено от храсталаци и дървета. Въпреки това изтичането през преливника прави ситуацията неуправляема и при продължителни и интензивни валежи може да доведе до проблеми, смятат жителите на село Тракиец, които от няколко дни са на тръни.

Тодор Кръшков  

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини