От х:

Днес в x:

Залепиха 100 плаката за аутизма пред лекарските кабинети в Хасково

100 информационни плаката с основните признаци на аутизъм бяха разлепени днес във всички поликлиники, лекарски практики, както и в МБАЛ Хасково.

Днес светът светва в синьо - цветът на аутизма, тъй като 2-ри април е обявен за за Световен ден за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма. 15 български града, сред които и Хасково, вземат участие в инициативата на дамската организация на ГЕРБ.

Според данните едно на всеки 150 деца по света е с аутизъм. Общият им брой представлява около 2% от населението в света. В България те са около 140 000 души. Леонардо да Винчи, Мария Кюри, Бетховен, Моцарт, Нютон, Марк Твен, Ван Гог, Стивън Спилбърг, Джим Кери, Стив Джобс са сред известните личности с аутизъм. Най-добрият футболист на планетата Лео Меси има синдром на Аспергер, открит още когато е бил на 8.

Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари в Хасково д-р Николай Николов приветства инициативата, тъй като по думите му проблемът в България се счита за екзотичен.

Той съществува, има ги и децата, трябва да се включи цялото общество, не само родителите да се занимават с това. Не бива да има страх при установяването на диагнозата. Да, тези деца са по-специални и имат нужда от повече грижи, но те не са малоценни и не трябва да ги слагаме в графата социално-неприспособими. Децата с аутизъм просто искат повече грижи”, добави д-р Николов.

По-добрата информираност ще доведе до по-ранното диагностициране на заболяването, по-адекватното и навременно лечение. Това трябва да става задължително от лекари в тясна връзка с други специалисти”, смята по темата заместник- председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари Валентина Станчева.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини