От х:

Днес в x:

До края на април фирмите докладват, че са безопасни

Шефът на хасковската инспекция по труда Петър Андреев


30-ти април е последният срок, в който фирмите в Хасково и региона трябва да внесат декларации за осигурени безопасни условия на труд. Само в Хасково това трябва да направят над 15 хиляди фирми, за страната са 207 хиляди. Декларацията е ежегодна, но понякога се забравя от някои управители и после търпят ненужни санкции, предупреди шефът на хасковската инспекция по труда Петър Андреев. Помоли да се напомни на хората, защото „само това ли им е на главата“. Дори и да няма нищо ново в сравнение с предходните години, бюрокрацията не е спестена - фирмите подават уведомление, че нямат нищо ново.

За ново обаче се считат доста неща, примерно всяко увеличаване броя на персонала над определена граница, купуването на нова сграда, оборудването на нов офис или каса, да не говорим за промяна или разширяване на дейността. Изобщо при всяко изменение на условията на труд в предприятието се попълват документи, и то доста. Добрата новина е, че от 2015 г. не се налага работодателите да инсталират специален софтуер на компютрите си, за да попълват декларации и уведомления. Попълването става по електронен път през портал, достъпен от сайта на Изпълнителна агенция Главна инспекция по труда /ИА ГИТ/. Подаването също може да е по интернет, но само с електронен подпис. Ако няма такъв, се подава на място в хасковската Инспекция. Данните трябва да са на хартиен и електронен носител.

От Инспекцията по труда призовават фирмите да се регистрират в електронната система на ИА ГИТ. Така ще могат да теглят готови формуляри или да свалят базовата информация от предишна декларация и да я използват при попълване на новата. Регистрацията дава възможност за бързо уведомяване за междинни промени - удължаване на работното време, отчитане на извънреден труд, промяна в броя на работниците, броя на тези, които полагат нощен труд или са се съгласили да работят повече от 48 часа седмично, уведомяване за откриване на строителна площадка и прочие.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини