От х:

Днес в x:

8 °C

Призрачни пациенти прецакват електронния портал на болницата

Много от пациентите на Детско, Инфекции или АГО нямат документ за самоличност

Пациенти, които не съществуват в никакви информационни системи поради липса на документи, реално могат да прецакат болницата в опита й да си вземе парите за извършено лечение. Това са хора, които нямат, никога не са имали или са загубили документите си за самоличност. Личната карта обаче вече ще е задължителна при влизане в болница, след като от вчера по изискване на Министерството на здравеопазването всички лечебни заведения въведоха електронна система за чекиране на пациентите, на вход и изход. Целта на мярката е да се докажат реалните пациенти и да се предотврати източване на Здравната каса с фалшиви хоспитализации. Мярката може би решава един проблем, но отваря друг, като сега точенето ще е за сметка на болниците, които и без това са доени от неосигурени пациенти.

Немалък процент болни идват без документ за самоличност, признаха лекари от различни отделения. Най-често потърпевши са Детско и АГО. Идват без лични карти и в другите отделения, но там по-скоро това е резултат от спешни състояния или катастрофи. В такива случаи пациентът се вписва на ръка, като впоследствие му се чекира личната карта. В Детско и АГО много пациенти обаче нямат такава /или така казват/. „Като дойде 14-годишна циганка да ражда, тя няма лична карта, няма и ученическа, щото не ходи на училище. Нямат или са ги загубили дори и такива, които са навършили пълнолетие“, коментираха лекари от двете отделения. Лечение обаче не може да се откаже, друг е въпросът дали после ще се вземат парите по клиничната пътека. В детско и инфекциозно понякога влизат по три поколения, като се случва и трите да не представят никакъв документ. Липсата му е най-малкото невероятна, понеже 90 % от ромките вземат социални помощи, което няма как да стане без документ за самоличност.

Един много разпространен феномен в АГО пък е бягства на родилки или такива с гинекологични проблеми. Малко да ги закрепят и мургавите жени от Република решават, че им стига толкова лежане и, често подкоросвани от съпруга, си тръгват, преди още да изтече срокът на клиничната пътека. При липса на извършени манипулации по медицински стандарт Касата не плаща пътеката.
Специално тази опция - бягство на пациент, не е залегнала в електронната система, макар тя да е разработена с презумпцията да покрива всички видове посетители на отделението. Системата има отметка за лична карта, шофьорска книжка, ученическа, временно удостоверение, издадено от полицията и т.н. Няма обаче отметка за червен паспорт. В този случай се ходи в полицията, която издава споменатото вече временно удостоверение за самоличност, разясни старшата сестра на Урология Марияна Николова, която днес нагледно показваше действието на чекинга при изписване на пациент. Уточни, че отбелязването в електронната система трябва да стане до 4 часа след приема на пациента и на също толкова време след приключването на лечението му по клинична пътека. Специално в Урология нямали проблеми с пациенти без лични документи. Но не знаеха как да процедират с тях, ако се появят. Не знаеше и ръководството на болницата.

От Регионалната здравна каса разясниха, че има цял член 12-ти от постановление 57 за въвеждането на системата, където се третират случаите на пациенти без лична карта. Ходи се в полицията, която издава временен документ, напълно безплатно. Как в Паспортна ще разберат, че става дума за реално лице, при условие, че то не е пред тях, а в болницата, остава спорен въпрос, защото едва ли от службата ще издадат документ на доверие. А лелята на циганката едва ли ще има нотариално заверено пълномощно да я представлява. Що се отнася до избягал пациент, от Касата съобщиха, че тогава се пристъпва към служебна дехоспитализация, за да не се окаже лицето в болница за следващите няколко години. Лечебното заведение описва проблема с писмо до Касата, която прави проверка. Не са ли извършени всички манипулации, изисквани в клиничната пътека, здравното заведение ще изгори с парите.

Г. Христов

А той вече е задължителен при приемане в болница
Личната карта се прекарва през четящо устройство
А данните се запечатват в системата и отбелязват точния ден и час при приемане/изписване
Старшата на урология Марияна Николова чекира пациент
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини