От х:

Днес в x:

Призрачни пациенти прецакват електронния портал на болницата

Много от пациентите на Детско, Инфекции или АГО нямат документ за самоличност

Пациенти, които не съществуват в никакви информационни системи поради липса на документи, реално могат да прецакат болницата в опита й да си вземе парите за извършено лечение. Това са хора, които нямат, никога не са имали или са загубили документите си за самоличност. Личната карта обаче вече ще е задължителна при влизане в болница, след като от вчера по изискване на Министерството на здравеопазването всички лечебни заведения въведоха електронна система за чекиране на пациентите, на вход и изход. Целта на мярката е да се докажат реалните пациенти и да се предотврати източване на Здравната каса с фалшиви хоспитализации. Мярката може би решава един проблем, но отваря друг, като сега точенето ще е за сметка на болниците, които и без това са доени от неосигурени пациенти.

Немалък процент болни идват без документ за самоличност, признаха лекари от различни отделения. Най-често потърпевши са Детско и АГО. Идват без лични карти и в другите отделения, но там по-скоро това е резултат от спешни състояния или катастрофи. В такива случаи пациентът се вписва на ръка, като впоследствие му се чекира личната карта. В Детско и АГО много пациенти обаче нямат такава /или така казват/. „Като дойде 14-годишна циганка да ражда, тя няма лична карта, няма и ученическа, щото не ходи на училище. Нямат или са ги загубили дори и такива, които са навършили пълнолетие“, коментираха лекари от двете отделения. Лечение обаче не може да се откаже, друг е въпросът дали после ще се вземат парите по клиничната пътека. В детско и инфекциозно понякога влизат по три поколения, като се случва и трите да не представят никакъв документ. Липсата му е най-малкото невероятна, понеже 90 % от ромките вземат социални помощи, което няма как да стане без документ за самоличност.

Един много разпространен феномен в АГО пък е бягства на родилки или такива с гинекологични проблеми. Малко да ги закрепят и мургавите жени от Република решават, че им стига толкова лежане и, често подкоросвани от съпруга, си тръгват, преди още да изтече срокът на клиничната пътека. При липса на извършени манипулации по медицински стандарт Касата не плаща пътеката.
Специално тази опция - бягство на пациент, не е залегнала в електронната система, макар тя да е разработена с презумпцията да покрива всички видове посетители на отделението. Системата има отметка за лична карта, шофьорска книжка, ученическа, временно удостоверение, издадено от полицията и т.н. Няма обаче отметка за червен паспорт. В този случай се ходи в полицията, която издава споменатото вече временно удостоверение за самоличност, разясни старшата сестра на Урология Марияна Николова, която днес нагледно показваше действието на чекинга при изписване на пациент. Уточни, че отбелязването в електронната система трябва да стане до 4 часа след приема на пациента и на също толкова време след приключването на лечението му по клинична пътека. Специално в Урология нямали проблеми с пациенти без лични документи. Но не знаеха как да процедират с тях, ако се появят. Не знаеше и ръководството на болницата.

От Регионалната здравна каса разясниха, че има цял член 12-ти от постановление 57 за въвеждането на системата, където се третират случаите на пациенти без лична карта. Ходи се в полицията, която издава временен документ, напълно безплатно. Как в Паспортна ще разберат, че става дума за реално лице, при условие, че то не е пред тях, а в болницата, остава спорен въпрос, защото едва ли от службата ще издадат документ на доверие. А лелята на циганката едва ли ще има нотариално заверено пълномощно да я представлява. Що се отнася до избягал пациент, от Касата съобщиха, че тогава се пристъпва към служебна дехоспитализация, за да не се окаже лицето в болница за следващите няколко години. Лечебното заведение описва проблема с писмо до Касата, която прави проверка. Не са ли извършени всички манипулации, изисквани в клиничната пътека, здравното заведение ще изгори с парите.

Г. Христов

А той вече е задължителен при приемане в болница
Личната карта се прекарва през четящо устройство
А данните се запечатват в системата и отбелязват точния ден и час при приемане/изписване
Старшата на урология Марияна Николова чекира пациент
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини