От х:

Днес в x:

Фекални транспланти намаляват симптомите на аутизъм

Учени предизвикаха симптоми на аутизъм у мишки, чрез фекални транспланти от хора със същата диагноза.

Изследването имало за цел да установи дали чревните бактерии у хората с аутизъм играят роля в симптомите им - идея, която добива все по-голяма популярност сред учените.

В рамките на изследването, животните получили фекални транспланти от деца с аутизъм и в резултат станали по-малко общителни, като развили повтарящи се модели на поведение. За сравнение генетично идентични мишки, които получили транспланти от хора без аутизъм, останали незасегнати от процедурата.

Според учените, макар чревният микробиом да не причинява аутизъм, откритията дават надежда за нов вид лечение на най-често срещаните симптоми на заболяването.

Човешките черва са дом на трилиони микроби. В замяна на влажната, топла и хранителна среда, микробите помагат за разграждане на храната, подсилват имунната система и поддържат метаболизма. Хората се отличават с различни чревни микробиоми, в зависимост от диетата си, начина си на живот и гените, но учените открили конкретни различия при хората с аутизъм.

Аутизмът засяга един на 60 души и обикновено бива диагностициран, когато децата започнат да проявяват дифицити в социалните и вербалните си взаимодействия и да демонтрират повтарящи се модели на поведение. Подобни характеристики били наблюдавани при мишките получили фекални транспланти от деца с аутизъм.

Тестове върху мишките с микробиом, свързван с аутизма, разкрили промени в генната експресия в мозъците им и ниски стойности на определени метаболити в телата им – най-вече две вещества, наречени таурин и 5-аминовалерова киселина или 5AV. В последващи експерименти учените захранили с таурин и 5AV мишки с естествена склонноста към аутизъм и открили, че моделите на повтарящо се поведение и социалните им умения се подобрили.

Миналият месец изследователи от Държавния университет в Аризона обявиха, че фекални транспланти намалили почти наполовина симптомите на аутизъм при 18 деца. Две години след процедурата, броят на децата с тежък аутизъм намалял от 83 на 17%.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини