От х:

Днес в x:

Яз. „Тракиец“ с рекорден обем 105 млн. кубика, областният свиква спешна среща

Язовир Тракиец е достигнал рекорден обем от 105 млн. кубически метра вода. Това става ясно от свиканата днес спешна среща при областния управител Добри Беливанов с представители на общината, пожарната и “Напоителни системи”. В петък, когато разтревожени жители на селото под язовирната стена сигнализираха за опасност, нивото бе около 102 млн. куб. м. Според местните водоемът никога досега не е достигал такова критично ниво. Някои от тях търсеха близки в Хасково и други населени места, за да нощуват при тях.

След днешната среща при областния управител институциите предпочетоха оптимистичният начин да съобщят новината – “свободният обем на язовира е 9 милиона куб.м”, гласи прессъобщението от администрацията. Капацитетът на съоръжението е 114 млн. куб. м. и сегашното ниво може лесно да се сметне, а според възрастни жители на с. Тракиец то никога досега не достигало такива стойности.

На днешната среща бе отчетено, че е възможно в близките дни водата да достигне преливника. “Преливането на язовир през преливник е нещо нормално и не представялва аварийна ситуация”, е обяснил пред присъстващите шефът на пожарната комисар Николай Вълчев.

Според шефа на хасковската метеорологична станция Спас Александров само през март количеството на валежите в областта е от 110 до 180 литра на квадрат, при нормални стойности за този месец от 36 до 50 л. Почвата е преовлажнена, особено повърхностният слой. Според шефа на метеорологията ни очаква дъждовна пролет и навярно дъждовно лято.

От „Напоителни системи“ са обяснили, че от септември допреди няколко дни са изпускали по 5.5 куб. м./сек.от яз. „Тракиец“, но поради повреда на едно от съоръженията потокът на изпускане в момента е намален до 3.0 куб.м./сек. „Нивото на валежите бе такова, че за близо 200 дни сме изпуснали обем, равен на целия „Тракиец“ или около 100 млн. куб.м. вода“, казаха специалистите. Те търсели възможности да се увеличи изпускането, за да има повече свободен обем, който да поеме бъдещите валежи.

Областният управител е разпоредил на кметовете да направят всичко възможно за почистването на речните корита в техните населени места. Дадени им са указания да наблюдават нивото на реката при евентуални валежи и веднага да сигнализират при повишаване. Зам.-кметът на община Хасково Димитър Тонев е информирал присъстващите за набелязаните приоритети за дългосрочно справяне с проблема – почистване на речното корито на „Олу дере“, ремонт на дигите, както и на изпускателните съоръжения на яз „Тракиец“.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини