От х:

Днес в x:

13 °C

Яз. „Тракиец“ с рекорден обем 105 млн. кубика, областният свиква спешна среща

Язовир Тракиец е достигнал рекорден обем от 105 млн. кубически метра вода. Това става ясно от свиканата днес спешна среща при областния управител Добри Беливанов с представители на общината, пожарната и “Напоителни системи”. В петък, когато разтревожени жители на селото под язовирната стена сигнализираха за опасност, нивото бе около 102 млн. куб. м. Според местните водоемът никога досега не е достигал такова критично ниво. Някои от тях търсеха близки в Хасково и други населени места, за да нощуват при тях.

След днешната среща при областния управител институциите предпочетоха оптимистичният начин да съобщят новината – “свободният обем на язовира е 9 милиона куб.м”, гласи прессъобщението от администрацията. Капацитетът на съоръжението е 114 млн. куб. м. и сегашното ниво може лесно да се сметне, а според възрастни жители на с. Тракиец то никога досега не достигало такива стойности.

На днешната среща бе отчетено, че е възможно в близките дни водата да достигне преливника. “Преливането на язовир през преливник е нещо нормално и не представялва аварийна ситуация”, е обяснил пред присъстващите шефът на пожарната комисар Николай Вълчев.

Според шефа на хасковската метеорологична станция Спас Александров само през март количеството на валежите в областта е от 110 до 180 литра на квадрат, при нормални стойности за този месец от 36 до 50 л. Почвата е преовлажнена, особено повърхностният слой. Според шефа на метеорологията ни очаква дъждовна пролет и навярно дъждовно лято.

От „Напоителни системи“ са обяснили, че от септември допреди няколко дни са изпускали по 5.5 куб. м./сек.от яз. „Тракиец“, но поради повреда на едно от съоръженията потокът на изпускане в момента е намален до 3.0 куб.м./сек. „Нивото на валежите бе такова, че за близо 200 дни сме изпуснали обем, равен на целия „Тракиец“ или около 100 млн. куб.м. вода“, казаха специалистите. Те търсели възможности да се увеличи изпускането, за да има повече свободен обем, който да поеме бъдещите валежи.

Областният управител е разпоредил на кметовете да направят всичко възможно за почистването на речните корита в техните населени места. Дадени им са указания да наблюдават нивото на реката при евентуални валежи и веднага да сигнализират при повишаване. Зам.-кметът на община Хасково Димитър Тонев е информирал присъстващите за набелязаните приоритети за дългосрочно справяне с проблема – почистване на речното корито на „Олу дере“, ремонт на дигите, както и на изпускателните съоръжения на яз „Тракиец“.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини