От х:

Днес в x:

РИОСВ: Болест мори бялата риба в Тракиец. Рибари: Не, бракониери

Вероятна причина за измирането на бялата риба в язовир Тракиец би могла да бъде болест или краткотрайно влошаване на съдържанието на кислород във водата. Това гласи заключението от проверката на екоинспекцията миналия ден след публикация в Haskovo.net. Инспекторите обиколили посочения залив и открили две риби по кило и половина, както и две малки рибки. В язовира не се наблюдава цъфтеж на водорасли или наличие на отпадни води, които биха могли да причинят измирането на рибата. Съдържанието на кислород във водата било в норма. Температурата й също била обичайна – 25.3 градуса.

Засега от екоинспекцията не могат да дадат логично обяснение за измирането на рибата. Не се очаква отговор да дадат и резултатите от лабораторното изследване на водата.

От агенцията по рибарство и аквакултури в Хасково също нямат обяснение за феномена.

Според заклети рибари обаче, няма друго логично обяснение за случая, освен бракониерство. Те смятат, че щом показателите на водата са нормални, а рибата измира само в един определен ръкав, това е бракониерско дело. А на въпроса защо само бялата риба е пострадала, обясняват, че тя е „много нежна риба и лесно мре, за разлика от костура и шарана, които били „като кучета“.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини