От х:

Днес в x:

Пет деца намериха дом в новия Център от семеен тип в Смолян

Пет деца с увреждания намериха нов дом в открития наскоро Център за настаняване настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца и младежи в кв. „Устово“. В началото на декември 2014г. там бяха настанени 4 деца от дома "Катя Ванчева" в село Широка лъка, месец по-късно в додма с капацитет 15 места, пристигна още едно дете, което било изведено от Дом за деца с умствена изостаналост в разградското село Просторно.

Те посещават училище, детски център "Звънче", психолог, като навсякъде се придружават от детегледач, обясни секретарят на община Смолян Момчил Николов, който представи планираните дейности и резултати от реализирането на проекта за Центъра.

"Идеята е децата да се чувстват като в семейна среда. Услугата от резидентен тип е именно това. Има приемна грижа, осиновявания, но винаги остават деца, които не могат да бъдат осиновени и не могат да бъдат на приемна грижа. Те трябва да имат нормални условия на живот, да се социализират и да имат всички възможности за развитие", каза Николов. Социалната услуга е по проекта "Дом и подкрепа за всяко дете", който стартира на 1 август 2014 г. и е с продължителност 15 месеца. С него община Смолян напълно обхвана целия спектър от социални услуги за деца.

Със средства по проекта от близо 292 хил.лв. са закупени постелъчен инвентар, дрехи и обувки за децата. Основният екип на центъра е от двама социални работници, 6 детегледачи, хигиенист и огняр. Има също психолог, две медицински сестри и готвачка, а персоналът е избран из- между 100 кандидати.

Услугата в ЦНСТ ще продължи да се предоставя и след приключването на проекта, като за целта община Смолян ще кандидатства за финансиране чрез делегирани от държавата дейности или чрез изпълнението на проекти, финансирани от ЕС.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини