От х:

Днес в x:

7 °C

Бизнесът спонсорира някогашния футбол, за сегашния няма

На откриването на плочата се събраха повече хора от последния мач на "Хасково"

Хасковски бизнесмени отделиха пари да се изработи и постави паметна плоча в чест на съветския вратар Лев Яшин в областния град. Тя цъфна до един от двата фен-клуба на Гунди в града, като обяснението за връзката бе, че двамата футболисти били „приятели“. Извън задължителното „приятелство“ между българския и съветски футбол по онова време, няма друго доказателство за специални взаимоотношения между Аспарухов и Яшин, освен че Гунди бе поканен на бенефиса му, където не отиде.

Въпреки това в паметната плоча има някаква логика, понеже Яшин е единствената Златна топка, дошла да играе на Ямача срещу отбора на Хасково. Това се случва през 1963-та година и е запомнено десетилетия от близо 20 000 хасковлии, присъствали на стадиона. Част от живата история на града в лицето на Димитър Димитров и негови приятели успели да издействат известно количество пари от хасковския бизнес и с тях да заръчат изработката на луксозна паметна плоча с подходящи надписи и снимка, която при това ще стои на едно от ключовите кръстовища по бул. Съединение. Там, където е фен-клубът, също спонсориран от бизнесмени. Хасковските паралии помогали с удоволствие и не се пазарели нито за парите нито за идеята, похвали ги инициатора Димитър Димитров.

Нито пазарлъци, нито увещания обаче провокират местните пачкаджии да развържат кесията и да стимулират сегашния футбол въпреки отчаяната му и широко известна нужда от пари. При това не става дума за генерално спонсорство, а дори за дребни подпомагания, като например плащане/еднократно/ на премии при победи над по-силни съперници, индивидуално поощрение на голмайстори, стипендия на някой местен талант или подпомагане на юношеския отбор, който дори няма къде да тренира, но е в първата половина на А група за дублиращите отбори. Това са само част от начините срещани в други градове, в които по-патриотичен бизнес стимулира своите спортни герои. Наистина, ФК“ Хасково“в момента е подпомаган от хасковски фирмаджии, но първо, издръжката на един клуб в А група не е по силите на 1 човек, освен ако не се казва Домусчиев, Ганчев или Гигов и второ, тези бизнесмени са от години спомоществователи на местния футбол, просто сега кръповускането им идва пряко сили. Защото други донори няма. Може и да се пръкнат след 30 години, когато на някой му хрумне да направи паметна плоча на последното пребиваване на Хасково в А група. Особено ако тогава футбол в града вече няма, накъдето са тръгнали нещата.

Г.Христов

Хасково възпоменава Яшин по повод 25 години от смъртта му
Инициатор е Димитър Димитров/вдясно/
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини