От х:

Днес в x:

Хасковско съкровище отпътува за Лувъра

1628 експоната, открити по днешните български земи, сред които и находка от хасковския край, отпътуваха днес за Лувъра.

Те ще представят изяществото на тракийското изкуство в Изложбата, която ще бъде открита на 15 април и ще остане във френската столица до 20 юли.

Най-големите каменни артефакти тръгват днес с камион, а в понеделник специален самолет ще пренесе и останалите експонати.

Сред безценните тракийски артефакти е бронзовата статуетка на лъв с обърната назад глава, открита през 2011 година при разкопките край  димитровградското  с. Ябълково от екипа на доц. д-р Красимир Лещаков.

Преди да бъде изискана за изложението „Епопея на тракийските царе. Археологически открития в България“ в Париж, тя е експонат на хасковския музей.

Статуетката е уникална и е от времето на Лидийското царство. Има намерени още две подобни в Турция, но те са на овни и са много по-лошо изработени.

Бронзовият лъв от Ябълково е всъщност калъп, който е служил за изработване на украшения. Според технологията на древните му ползватели той е бил заливан с тънък слой злато

Според заключенията на д-р Лещаков калъпът е изработен от тракийски майстор някъде през V в. пр. н. е. Смята, че не е внесен отвън, а направен по нашите земи. В подкрепа на тази теза археологът 

посочва подобно изображение на лъв, но на каменна плоча, открита в ма в тракийска могила край Стрелча от същия период.

Освен това се счита, че калъпът, който е изработен изкусно всъщност е имал прототип. Според Лещаков древният тракийски майстор е направил толкова изкусна статуетката, защото вероятно го е виждал на живо. Според специалисти нашите земи са били обитавани от така наречения пещерен лъв.

Бронзовата статуетка е великолепно реставрирана от доц. Георги Мавров в центъра по „Археометрия“ в Софийския университет.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини