От х:

Днес в x:

Марица опасно вдига нивото си край Харманли

Хидрометричната станция отчита значително повишение нивото на реката

Марица вдига опасно нивото си край Харманли и от това вече пострадаха земеделски площи и други крайречни райони, които вече са под вода. Хидрометричната станция разположена на моста в посока АМ Марица отчита повишаване на нивото на реката над жълтия праг на предупреждение. От Министерството на околната среда и водите вече предупредиха за възможни локални наводнения по водосбора на Марица и специално в Харманлийско те вече са се случили. Водата е потопила и част от далекопроводи с високо напрежение. Засега няма опасност, но ако не дай се боже жиците се скъсат може да стане голяма беля, коментират и без това наплашените харманлийци.


През 2012-та година те вече ядоха попарата и на Марица и на вливащата се в нея Олу дере, които заляха половината град и района около него и нанесоха щети за десетки хиляди левове. Очакваното по-активно снеготопене утре предполага още вода в реките. Дори и сега протичащото водно количество през коритото на Марица е внушително-927 кум.м./сек, което също е над жълтия код за предупреждение по скалата на МОСВ. Повишено е нивота на Марица и при Свиленград, също над жълтия код. Ключовите участъци по Марица обаче са други. Очаква се приток на много вода по вливането на река Черкезица, р. Харманлийска и река Бисерска, както и на водосбора идващ по река Сазлийка в средното и долното и течение. В районите на вливането на рекичките в основната река има реален риск водата да излезе от коритото.

В региона се очаква много вода и по река Узунджовска, предупреждават от института по Хидрология към БАН. Причината е дъжд и снеготопене. Специално последното се очаква да бъде особено интензивно в неделя, поради значително по-високите от днес температури. По протнозата на метеоролозите, времето на 15-ти март ще се стопли до 12-13 градуса, на фона на съботните 8°.

Г.Христов

То е видимо и просто око
Разливът се простира на стотици метри от коритото на реката
Наводнени са много ниви
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини