От х:

Днес в x:

Основна версия: Предприятие за преработка пластмаса е отровило рибата в Марица

Установен е източникът на замърсяването, причинило измирането на стотици риби в река Марица днес - това е пазарджишка фирма за преработка на пластмаса, съобщи директорът на РИОСВ-Пазарджик Костадин Гешев пред Радио Пловдив на БНР. Той предполага, че е възможно фирмата да не е единственият източник, това все още се проверява. Замърсяването идва от поречието на река Пишманка, затова се вземат проби от водата, за да се установи дали фирмата замърсител е само една.

Първоначалните данни сочат, че рибата е умряла заради изпускането във водата на т. нар. мленки от пластмаса. Това са неразтворими вещества от пластмасата, които отиват във водата заради неправилна работа на пречиствателните съоръжения, обясни директорът на екоинспекцията в Пазарджик.

Сигналът за умрялата риба край с. Огняново, Пазарджик е получен в 10,30 ч. тази сутрин на тел. 112. След Огняново сигнали пристигат и от Стамболийски и Цалапица. Започва проверка съвместно с "Басейнова дирекция" и Изпълнителна агенция по околната среда и водите. Включват се и институциите в Пловдив. Уведомени са районните прокуратури в Пазарджик и Пловдив и пазарджишката полиция.

Днес през целия ден служители на фирмата са били разпитвани, без да имат право да излязат от сградата - съобщава БНТ. Интервюиран от нея експерт казва, че е видял буквално как "рибата се разлага жива".

За ситуацията е информиран управителят на ВиК-Пловдив - Спартак Николов. Бяха взети и проби от питейната вода, заради потенциалната опасност за здравето на хората. Първите резултати от бързите тестове, излезли тази вечер, дадоха основание на ВиК-Пловдив да ограничи временно черпенето на питейна вода от две от помпените станции близо до река Марица.

Проверки на място са направили и кметовете на селата Оризари и Цалапица – Йордан Тотев и Ивайло Данаилов.

Предстои да бъдат назначени експертизи, каза прокурор Васил Малинов: "Образувано е досъдебно производство по чл. 352 от Наказателния кодекс: който замърсява водни площи, реки и с това създаде опасност за здравето на хората и животните, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5 до 3 хиляди лева. Иззети са проби от четири фирми от Пазарджишко, които могат да бъдат извършители, да са замърсили водата. Ще бъдат назначени експертизи. Това е до момента. Фирми не трябва да се посочват, защото може да се окаже, че източникът е някой друг".

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева призова да не се консумира риба, уловена по поречието на Марица от Пазарджик до Първомай, както и да се избягва досег с речната вода.

Органите на реда охраняват засегнатите зони. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини