От х:

Днес в x:

Изследване свърза замърсяването с пластмаси с риска от инфаркт и инсулт

Миниатюрни частици пластмаса, заседнали в мастните натрупвания, които покриват човешките артерии, може да са причина за по-висок риск от сърдечни заболявания, инсулти и смърт, съобщиха италиански изследователи в сряда.

Сред 304 пациенти, които са били подложени на процедури за прочистване на основна артерия на шията, 58% са имали микроскопични и наноскопични частици пластмаса с "назъбени ръбове" в плаката, покриваща кръвоносния съд, включително полиетилен и поливинилхлорид, съдържащи хлор, каза д-р. Рафаеле Марфела от Университета на Кампания в Неапол.

Пациентите с пластмасови частици в плаката на каротидната артерия са имали 4.5 пъти по-висок риск от преживяване на инфаркт или инсулт или смърт през следващите три години, установиха изследователите, след като взеха предвид другите рискови фактори на изследваните.

Подобни заключения са направени за участници в изследването, при които са установени микропластмаса или нанопластика в тъканта на плаката. При тях са потвърдени високи нива на възпалителни протеини в кръвта, за които е известно, че играят роля при атеросклероза и сърдечна недостатъчност.

"Полиетиленът и поливинилхлоридът в различните им форми се използват в широк спектър от продукти, включително контейнери за храна и козметика и водопроводни тръби", пишат авторите. В статията, публикувана в The New England Journal of Medicine, те отбелязват, че такива микропластмаси са открити в питейната вода, голям набор от храни, козметични продукти и във въздуха.

По-ранни проучвания са открили различни видове микропластмаса и нанопластика в множество тъкани, сред които в дебелото черво, черния дроб, далака, тъканите на лимфните възли и в плацентата. Проучванията върху животни показват, че тези пластмаси могат да причинят токсични ефекти.

Въпреки че новото проучване не може да докаже, че пластмасата причинява неблагоприятни събития, то е първото, което свързва малките частици с резултатите от сърдечно-съдовите заболявания при хората, каза д-р Филип Ландриган от Бостънския колеж.

Намирането на микропластмаса и нанопластмаса в плаката е "революционно откритие", пише Ландриган.

Сред въпросите, които то предизвиква, са дали експозицията трябва да се счита за сърдечно-съдов рисков фактор и как експозицията може да бъде намалена.

В доклад от 2022 г. за излагането на малки частици пластмаса чрез храната и при вдишване Световната здравна организация отбелязва преобладаващ консенсус, че мястото на пластмасата не е в околната среда и че трябва да се вземат мерки за намаляване на излагането при такива условия.

"Ниската цена и удобството на пластмасите са измамни", казва в статия към изследването Ландриган. "Всъщност те прикриват големи вреди като потенциалния принос на пластмасите за резултатите, свързани с атеросклерозната плака."

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини