От х:

Днес в x:

Нахутът регулира теглото и нивата на кръвната захар

Нахутът е хранително богато растение, известно със своите ползи за здравето. Той е богат на протеини, витамини и минерали. Източник е на витамини от групата В като фолиева киселина, ниацин, тиамин и други. За хората, които са вегани, нахутът е важен „доставчик“ на качествен протеин, необходим за изграждането на мускулна маса.

Какви са ползите от консумацията на нахут?

  1.     Богат е на полезни вещества. Около 160 г нахут съдържат 270 калории, 14,5 г протеин, 45 г въглехидрати, 4 г мазнини, 12,5 г фибри, манган, фолат, желязо, цинк, мед, магнезий, фосфор, тиамин, витамин В6, калий и селен. (1)
  2.     Поддържа чувството за ситост за дълго. Протеините и фибрите забавят храносмилането, освен това повишават и нивата на хормоните, които потискат апетита. (2)(3)(4)(5)
  3.     Източник е на растителни протеини. Това го прави отличен източник на протеин за хората, които не консумират животински продукти. Около 164 г нахут осигурява 14,5 г протеин, което се сравнява със съдържанието в подобни храни като леща и черен боб. (1)
  4.     С нахут може да се регулира теглото. Протеините и фибрите, съдържащи се в нахута, потискат апетита и намаляват увеличения прием на калории по време на хранене. (6)
  5.     Регулира нивата на кръвната захар. Нахутът има нисък гликемичен индекс, а той представлява маркер, който бързо се повишава след покачване на кръвната захар. Хранителните режими, включващи храни с нисък гликемичен индекс контролират кръвната захар и я поддържат в оптимални граници. (7)(8)
  6.     Подпомага храносмилането. Нахутът е много богат на фибри. Повечето от тях са разтворими. Смесват се с водата и образуват в храносмилателния тракт гелообразно вещество. Разтворимите фибри увеличават здравите бактерии в червата и предотвратяват свръхрастежа на патогенните бактерии. (2)
  7.     Предпазва от хронични заболявания, някои сърдечни заболявания, диабет, рак, и други.
  8.     Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Редовното консумиране на нахут може да намали нивата на лошия холестерол в кръвта, което намалява риска от сърдечни заболявания.
  9.     Поддържа мозъка здрав. Нахутът е много богат на холин и магнезий, които засилват мозъчната функция.(9)(10)(11) Холинът произвежда невротрансмитери, които защитават нервните клетки.
  10.     Лесен и бюджетен към всяка диета. Нахутът се предлага в сух и консервиран вариант. Той може да се добавя към различни ястия, супи, салати и сандвичи. Основната съставка на хумуса е нахут, който се пюрира и към него се добавят сол, чесън, зехтин, тахан и лимонов сок. Хората, които не консумират месо, си приготвят веган бургер, в който протеинът, заместващ месото е кюфте от изпечен нахут.

Референции
1. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173757/nutrients
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559033/
3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352939319300600
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6179508/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25926512/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28303049
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188421/
8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31374573/

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини