От х:

Днес в x:

4 °C

Прецакаха Тодоровците да черпят два пъти

Прабългарин показва древни техники на яздене


Българите може да са безделници, но не са без празници. Някои даже се празнуват по два пъти. Едни от прецаканите са Тодоровците, особено тия дето живеят в Харманлийско. Не стига че трябваше да черпят веднъж на 28-ми февруари, но се изръсиха и днес 14-ти март. Било Тодоровден по старому. В България особено се ценят празниците с две дати, като стар или млад, на този ден се иска да почерпиш. За щастие на най-многобройната общност в България, тази с името Георги/5 млн заедно с прасетата/, Гергьовден се празнува само веднъж. Тодоровците обаче имат два бюджета за празник.

6-ма се казвали така в село Доситеево Харманлийско и това било очеваден повод да се спретне Тодоровденска кушия. За надбягване по калния селски манеж бяха привикани всички коне, катъри и магарета, а всеки годен да се задържи върху им за няколко минути стана жокей. Моторът на празника бе веселата циганска общност, за която всеки ден е празник на нещо. Нищо чудно, че победителите бяха от нейната диаспора. Победиха Дани и Гани, а без англосаксонското лустро просто Данчо и Ганчо от село Доситеево. Единия стана шампион на конете/ с магарешка жилка в тях/ а другия на чистокръвните магарета. Гани всъщност бе едва 12 годишиен, но показа че владее до съвършенство боравенето с повода и шибучицата. Свикналото животно изяде порядъчно количество бой, но се подчини на твърдата ръка на 12-годишния ездач. Който на въпроса ходи ли на училище отговори „Ко? Ние!” И не изглеждаше единствен - училището май не бе много на мода в Доситеево, след като дори официалното обявление за кушията бе отстранило като излишни някои букви от БГ словото. Така например кушията бе традицион/Н/а а местноста Бабин зъб стана Баби зъб.

Иначе Доситеево е горд член на Европейския съюз, като организаторите не забравиха да поставят знамето на Юниона наравно с българския пряпорец. Макар че новите европейци биха докарали инфаркт на старите, на Бриджит Бардо със сигурност, ако бяха видени как третират с тоягите горките животни. Наградния фонд от няколко десетки левове обаче си заслужаваше в очите на нашенските граждани на Европата.

Г.Христов

С които Дани спечели кушията в Доситеево
Гани пък показа майсторлък в обяздването въпреки скромните си 12 години
Гойко Митич ряпа да яде
Мустангите пък изядоха много бой и псувни
Най си го отнесоха магаретата
В Доситеево не забравят, че са европейци
И вече позабравят българския или поне някои негови букви
Въпреки дъжда купонът беше пълен
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
27 фев 2021
Последни новини