От х:

Днес в x:

Прецакаха Тодоровците да черпят два пъти

Прабългарин показва древни техники на яздене


Българите може да са безделници, но не са без празници. Някои даже се празнуват по два пъти. Едни от прецаканите са Тодоровците, особено тия дето живеят в Харманлийско. Не стига че трябваше да черпят веднъж на 28-ми февруари, но се изръсиха и днес 14-ти март. Било Тодоровден по старому. В България особено се ценят празниците с две дати, като стар или млад, на този ден се иска да почерпиш. За щастие на най-многобройната общност в България, тази с името Георги/5 млн заедно с прасетата/, Гергьовден се празнува само веднъж. Тодоровците обаче имат два бюджета за празник.

6-ма се казвали така в село Доситеево Харманлийско и това било очеваден повод да се спретне Тодоровденска кушия. За надбягване по калния селски манеж бяха привикани всички коне, катъри и магарета, а всеки годен да се задържи върху им за няколко минути стана жокей. Моторът на празника бе веселата циганска общност, за която всеки ден е празник на нещо. Нищо чудно, че победителите бяха от нейната диаспора. Победиха Дани и Гани, а без англосаксонското лустро просто Данчо и Ганчо от село Доситеево. Единия стана шампион на конете/ с магарешка жилка в тях/ а другия на чистокръвните магарета. Гани всъщност бе едва 12 годишиен, но показа че владее до съвършенство боравенето с повода и шибучицата. Свикналото животно изяде порядъчно количество бой, но се подчини на твърдата ръка на 12-годишния ездач. Който на въпроса ходи ли на училище отговори „Ко? Ние!” И не изглеждаше единствен - училището май не бе много на мода в Доситеево, след като дори официалното обявление за кушията бе отстранило като излишни някои букви от БГ словото. Така например кушията бе традицион/Н/а а местноста Бабин зъб стана Баби зъб.

Иначе Доситеево е горд член на Европейския съюз, като организаторите не забравиха да поставят знамето на Юниона наравно с българския пряпорец. Макар че новите европейци биха докарали инфаркт на старите, на Бриджит Бардо със сигурност, ако бяха видени как третират с тоягите горките животни. Наградния фонд от няколко десетки левове обаче си заслужаваше в очите на нашенските граждани на Европата.

Г.Христов

С които Дани спечели кушията в Доситеево
Гани пък показа майсторлък в обяздването въпреки скромните си 12 години
Гойко Митич ряпа да яде
Мустангите пък изядоха много бой и псувни
Най си го отнесоха магаретата
В Доситеево не забравят, че са европейци
И вече позабравят българския или поне някои негови букви
Въпреки дъжда купонът беше пълен
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини