От х:

Днес в x:

Бял полицай отново застреля чернокож - тичал гол по етажите

В град Атланта, щата Джорджия, полицай е застрелял невъоръжен чернокож мъж, който тичал гол в жилищна сграда и чукал по вратите на жилищата.
Обитател на сградата се обадил в полицията, съобщавайки за мъж, „който тича гол из жилищния комплекс и чука по вратите“, съобщава представител на полицията, цитиран от CBS46, на която се позова "Фокус".

Пристигналият на място полицай видял гол мъж на паркинга на жилищната сграда. Той се затичал към полицая и не се подчинил на разпореждането на служителя на реда да спре. В резултат полицаят стрелял два пъти в мъжа.

Самоличността на загиналия не се съобщава. Знае се само, че не е бил въоръжен и че е бил чернокож, както и че полицаят е бял.

На 7 март полицай в Медисън, щата Уисконсин, уби 19-годишен чернокож, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА. Шефът на полицията Майк Ковал съобщи, че по първоначални данни от разследването чернокожият не е бил въоръжен. Полицаят се отзовал на сигнал, че чернокожият младеж нарушава пътното движение като скача пред колите.

При появата на полицая чернокожият отишъл в апартамент, откъдето се чул шум като от сбиване. Полицаят разбил вратата, чернокожият го нападнал и полицаят го прострелял с един куршум. Той незабавно се опитал да окаже първа помощ на младежа, който издъхнал от раната си в болница.

Няколко десетки местни жители протестираха на мястото на драмата, скандирайки "Животът на чернокожите има значение" (Black lives matter), лозунгът на протестиращите срещу полицейското насилие над чернокожи в САЩ.

На 2 март в Лос Анджелис полицаи застреляха чернокож мъж, оказал съпротива при арест.

Началото на черната серия бе поставено м.г., когато в гр. Фъргюсън белият полицай Дарън Уилсън застреля чернокожия Майкъл Браун. Убийството предизвика масови граждански вълнения.

"Широкоразпространена грешка е да се допуска, че расизмът е изчезнал, че делото, започнато от мъжете и жените от Селма, е приключило. Това не е така", заяви президентът Барак Обама на 7 март т.г. в реч в градчето в щата Алабама, превърнало се в символ на борбата за граждански права.

Обама и семейството му се включиха във възпоменателните церемонии по случай 50-ата годишнина от смазания със сила поход на чернокожите за граждански права.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини