От х:

Днес в x:

Бременна заклещена в преспите на Куба ден преди термина й

26-годишната Невена като нищо може да роди в преспите

Бременна в 9-ия месец хасковлийка е на път да роди в преспите на Куба, след като снегът направи непроходими улиците във вилната зона. Ден преди термина си, 26-годишната Невена не може да отиде до родилното, нито то може да дойде при нея. Натрупаната със сняг до колене улица е непристъпна за всяка линейка. В нея вече заседнала Лада Нива, която съпругът Радослав уговорил да откара жена му в болница. Бъдещият татко е обезумял. С наближаването на датата за раждане се върнали с жена му от София, бягайки именно от снега. Дошли в петък и се настанили във вилната зона, където смятали да живеят и отглеждат детенцето си на спокойствие. Спокойното местенце обаче се оказа капан, от който няма измъкване.

От събота, 7-ми март, Радослав не спира да звъни на 112, линейки, пожарни и снегопочистващи фирми, за да разчистят пътя до неговата вила. Тя между другото е само на 200-300 метра от една от най-големите хасковски улици „Св. св. Кирил и Методий“, но тази отсечка е абсолютно непроходима за колата му, както и за всички леки автомобили. Нито един снегорин не минал, докато снегът натрупвал през уикенда. През това време техника на общинската фирма Екопрогрес бе впрегната по разчистването на главните улици и булеварди. В понеделник вече било късно, снегът натрупал до 50 сантиметра и дори главната улица в зоната станала сокак, свидетелстват многобройните съседи на Радослав. Той между другото търсил и джипове - да ги наеме за да откарат жена му, но специално до дома му не иска да отиде никой. Макар че пътят до там е с асфалт. Но под половин метър сняг.
Разтревоженият мъж днес се обърна към медиите за помощ, защото „детето ми ще се роди в преспите“. Не ще и да чуе жена му да върви пеш. Освен да затъне, може да се подхлъзне на заледения наклон и да стане дявол и половина. Наистина, по пътя дори здрави и прави мъже залитаха като балерини.

За чест на Екопрогрес все пак трябва да се признае, че оттам взеха присърце молбата за помощ и изпратиха снегорин. Той успя да поизрови централната улица на вилната зона, но опитът му да пробие до жилището на бъдещата майка удари на камък. Или по-точно на бетон, след като широкото гребло повали два бетонни кола и телена ограда на съседен имот. Машината дори заседна и успя да се измъкне с усилия, докато маневрираше на пространство като носна кърпичка, между електрически стълбове и огради. Шофьорът логично се отказа, защото пътят бил прекалено тесен.

„Не е тесен, като искат да си плащаме данъци и такси“, беснееше Радослав. Хората от гъсто населената вилна зона са в регулация и плащат същите данъци като останалите хасковлии от града. Но нямат нито улично осветление, нито дори контейнер за смет, нищо, че в Хасково се плаща една от най-високите такси за боклука в страната.

Към момента останалите битовизми не интересуват младото семейство. То е постигнало крехка договорка с гражданска защита - ако случайно Невена започне да ражда, дори през нощта, да изпратят високопроходимо УТВ, което да откара родилката до болницата или поне до чакащата на булеварда линейка. УТВ-то друса неистово, което въобще не е препоръчително за родилка, но другият начин е жената да се носи на ръце. Което в дълбокия сняг пък е невъзможно.

Г.Христов

Опитът до нея да пробие снегорин завърши със съборена ограда
Жената очаква утре рожбата си, но не знае къде ще я роди
Мъжът и се е сраснал с телефона през последните дни
Ползата бе че повикания от него снегорин поне изчисти главната улица на квартала
От което няма полза за него защото улиците към къщата му са все така непроходими
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ро
    родител
    21 -2
    17:55, 9 мар 2015
    Спрете се бе хора, стига. Само знаем да хейтваме и спамим. А неможе ли да бъдем единни и да си помагаме в нужда. В такива моменти се вижда това. Вместо да пишем глупости неможем ли да отидем и да помогнем на нуждаещите се. А такива има на много места в тази кризистна ситуация.
Последни новини