От х:

Днес в x:

12 °C

Снежни бомби дебнат деца до "Рилски" и пешеходци по главната

Паникьосаните хора се връщаха обратно при вида на дебнещата ги стряха


Снежни бомби са надвиснали от стрехите на старата сграда на ОУ „Иван Рилски“, точно по свръхнатоварения откъм пешеходци тротоар на бул. „Раковски“. Огромни късове сняг стърчат на десетки сантиметри извън улука и предвид започналото снеготопене всеки момент ще се откъртят и полетят надолу. На няколко пъти вече се е случвало - огромни буци сняг се бяха стоварили на тротоара и с оглед на размерите им, са абсолютни вестители на нещастни случаи, ако уцелят човек. Това е много вероятно да се случи, защото по снежната пътечка на тротоара непрекъснато минават хора - от майки с деца, до щъкащи ученици или пък просто отиващи към спирката на автобуса за Димитровград.

Повечето народ не си правеше труда да погледне нагоре, а и нямаше никаква лента или надпис, която да ги предупреди за опасността. От друга страна минаването по неразчистен тротоар, без да си гледаш в краката, си е разписан билет за ортопедия. Затова народът цепеше направо, псувайки лелките от Екопрогрес, които бяха спестили от чистене точно този участък. Тези, които все пак заподозираха, че нещо ги дебне свише, мигом тръгваха да заобикалят отдалече. Проблемът бе, че това означава навлизане в автомобилния трафик по булеварда. Той бе отлично разчистен, което бе достатъчно основание за местните джигити да се изнасят с мръсна газ нагоре, след досадното чакане на светофара до спирката. На практика за пешеходците /и децата/ алтернативата на леден боздуган по главата бе сблъсък с бронята на някоя заиграна кола.

Вероятно на много места в Хасково има подобни ситуации, но това все пак е училище, коментира възмутена хасковлийка, която по щастливо стечение на обстоятелствата свърши разговора по мобилния си телефон навреме, за да види дебнещата отгоре опасност. Други пък я усещаха, едва когато капките топящ се сняг ги намокрят, докато минават отдолу. Мръщенето им се сменяше с ужас при вдигане на поглед и осъзнаването какво би станало, ако надвисналият над главите им сняг падне от 15 метра височина.

Почистването на стрехите от висулки и сняг е задача на собствениците, които на теория подлежат на глоба. В случая този корпус от сградата на „Рилски“ принадлежи на Гимназията по лека промишленост. Ако там нямат техника и хора да разчистят/ което е разбираемо/, те трябва да подадат сигнал до компетентните институции поне да обезопасят с ленти мястото.

Проблемът със сриващия се сняг обаче бе наличен на много места в Хасково. Дори и по главната улица. Снежна бомба се откърти от стрехата на двуетажна постройка и разпердушини тентата на дюнера до старата часовникова кула. Като по чудо нямаше пострадали, но лавината от стрехата изкара акъла на много хора/виж снимките/.

П.П. Минути след публикацията в Haskovo.net нещата започнаха да се случват на рисковия участък. От ръководството на ОУ" Иван Рилски" собственоръчно са подали сигнал на тел.112 откъдето са сигнализирали хасковската пожарна. Към настоящият момент спасители ограждат с предупредителни ленти и двете страни на тротоара, за да предотвратят минаване отдолу. За съжаление обаче за пешеходците остава само пътя през платното или прехвърляне на отсрещния тротоар по разположения наблизо подлез. 

Г. Христов

Която изглеждаше страшно, погледната отдолу
Повечето хора не обръщаха внимание на опасността отгоре, други обаче вървяха по платното
Децата пък спираха да си играят с вече падналия сняг, точно под надвисналия отгоре
Току що откъртил се сняг се стоварва върху зелената тента на дюнера в центъра
Съоръжението бе повредено
Снегът бе надвиснал застрашително и над главната
Над нищо неподозиращите хора отдолу
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  О
  о
  14 -2
  14:21, 9 мар 2015
  Защо ми изтрихте коментара за вашата грешка, че сградата не е на гимназията по туризъм, а е на леката промишленост.

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини