От х:

Днес в x:

Снежни бомби дебнат деца до "Рилски" и пешеходци по главната

Паникьосаните хора се връщаха обратно при вида на дебнещата ги стряха


Снежни бомби са надвиснали от стрехите на старата сграда на ОУ „Иван Рилски“, точно по свръхнатоварения откъм пешеходци тротоар на бул. „Раковски“. Огромни късове сняг стърчат на десетки сантиметри извън улука и предвид започналото снеготопене всеки момент ще се откъртят и полетят надолу. На няколко пъти вече се е случвало - огромни буци сняг се бяха стоварили на тротоара и с оглед на размерите им, са абсолютни вестители на нещастни случаи, ако уцелят човек. Това е много вероятно да се случи, защото по снежната пътечка на тротоара непрекъснато минават хора - от майки с деца, до щъкащи ученици или пък просто отиващи към спирката на автобуса за Димитровград.

Повечето народ не си правеше труда да погледне нагоре, а и нямаше никаква лента или надпис, която да ги предупреди за опасността. От друга страна минаването по неразчистен тротоар, без да си гледаш в краката, си е разписан билет за ортопедия. Затова народът цепеше направо, псувайки лелките от Екопрогрес, които бяха спестили от чистене точно този участък. Тези, които все пак заподозираха, че нещо ги дебне свише, мигом тръгваха да заобикалят отдалече. Проблемът бе, че това означава навлизане в автомобилния трафик по булеварда. Той бе отлично разчистен, което бе достатъчно основание за местните джигити да се изнасят с мръсна газ нагоре, след досадното чакане на светофара до спирката. На практика за пешеходците /и децата/ алтернативата на леден боздуган по главата бе сблъсък с бронята на някоя заиграна кола.

Вероятно на много места в Хасково има подобни ситуации, но това все пак е училище, коментира възмутена хасковлийка, която по щастливо стечение на обстоятелствата свърши разговора по мобилния си телефон навреме, за да види дебнещата отгоре опасност. Други пък я усещаха, едва когато капките топящ се сняг ги намокрят, докато минават отдолу. Мръщенето им се сменяше с ужас при вдигане на поглед и осъзнаването какво би станало, ако надвисналият над главите им сняг падне от 15 метра височина.

Почистването на стрехите от висулки и сняг е задача на собствениците, които на теория подлежат на глоба. В случая този корпус от сградата на „Рилски“ принадлежи на Гимназията по лека промишленост. Ако там нямат техника и хора да разчистят/ което е разбираемо/, те трябва да подадат сигнал до компетентните институции поне да обезопасят с ленти мястото.

Проблемът със сриващия се сняг обаче бе наличен на много места в Хасково. Дори и по главната улица. Снежна бомба се откърти от стрехата на двуетажна постройка и разпердушини тентата на дюнера до старата часовникова кула. Като по чудо нямаше пострадали, но лавината от стрехата изкара акъла на много хора/виж снимките/.

П.П. Минути след публикацията в Haskovo.net нещата започнаха да се случват на рисковия участък. От ръководството на ОУ" Иван Рилски" собственоръчно са подали сигнал на тел.112 откъдето са сигнализирали хасковската пожарна. Към настоящият момент спасители ограждат с предупредителни ленти и двете страни на тротоара, за да предотвратят минаване отдолу. За съжаление обаче за пешеходците остава само пътя през платното или прехвърляне на отсрещния тротоар по разположения наблизо подлез. 

Г. Христов

Която изглеждаше страшно, погледната отдолу
Повечето хора не обръщаха внимание на опасността отгоре, други обаче вървяха по платното
Децата пък спираха да си играят с вече падналия сняг, точно под надвисналия отгоре
Току що откъртил се сняг се стоварва върху зелената тента на дюнера в центъра
Съоръжението бе повредено
Снегът бе надвиснал застрашително и над главната
Над нищо неподозиращите хора отдолу
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    О
    о
    14 -2
    14:21, 9 мар 2015
    Защо ми изтрихте коментара за вашата грешка, че сградата не е на гимназията по туризъм, а е на леката промишленост.
Последни новини