От х:

Днес в x:

Обстановката остава критична, някои без ток, други без вода/обновена/

Критична остава обстановката в  някои райони на страната заради лошите метеорологични условия, особено за регионите Смолян, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Пловдив.

На много места в Югоизточна България все още няма ток, уточниха от  EVN.

Причина за това са авариралите 10 подстанции на Електроенергийния системен оператор и аварии по

110-киловолтова мрежа, обслужвана от ЕСО.

В областите Пазарджик, Смолян, Кърджали, Пловдив и Хасково, продължава и днес да важи код червено.

Затворените пътища в някои райони възпрепятстват допълнително достъпа на аварийните екипи за отстраняването на авариите и възстановяването на тока.

Общо 3 от подстанциите, излезли от строя са в област Кърджали, 4 в област Смолян, 1 в област Пловдив и 2 в област Пазарджик.

На много места, включително и в Хасково, са налични скъсани електропроводи вследствие на паднали дървета, общо 58 счупени железорешетъчни и железобетонни стълба.

Над 150 екипа на EVN България са мобилизирани в дейностите по възстановяване на схемите,

включително и в труднодостъпни планински райони. В резултат на предприетите мерки по-рано

през деня беше възстановено електрозахранването за Смолян, Пампорово, Широка лъка, Велинград, Момчилград и други населени места.

В EVN има свикан и Кризисен щаб, който е в контакт с местните и централни власти.

Бедственото положение в областите Смолян и Кърджали остава. В тези два региона има и непроходими пътища.

Две реки преляха в Хасковско. На места в областта  снежната покривка е достигнала 40 сантиметра. Без ток са две села в Харманлийска и две в Ивайловградска община, съобщиха дежурните в областната администрация.

Заради аварии в помпените станции, Димитровград е на сухо от вчера.

Река Сазлийка край Симеоновград е излязла от коритото си и заради разливите е затворен  пътя към село Троян.

Преляла е и река Мартинка край димитровското село Брод. В резултата трасето Димитровград - Симеоновград също е отрязано. Участъкът Харманли - Тополовград е затворен за тежкотоварни автомобили.

Няма опасност язовирите „Студен кладенец" и „Кърджали" да прелеят. И в двата водоема има осигурени резервни обеми и на този етап няма пряка опасност за хората, увериха от областната управа.

На много места в областния град започна чистенето на улиците, дори и на малките в крайните квартали на Хасково. Покачено е нивото на реката в Хасково, но водите й са далеч от критичната точка.

По едно от тежките трасета вчера -между Хасково и Пловдив пътуването вече е безпроблемно. От автогарата в Хасково съобщиха, че всички автобуси към града под тепетата тръгват по график.

Дървена ваканция само за две училища е  обявена за понеделник. Те са селски школа в община Маджарово. Едно от селата, в които за учениците денят ще е неучебен  Сеноклас, тъй като до там училищният автобус не може да стигне заради непроходим участък, уточни шефът на РИО на МОН Иван Панайотов. Засега в Хасково няма промяна по учебния план за понеделник, допъълни той.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Св
    Светльо Евертъна
    4 -20
    15:20, 8 мар 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    Св
    Светльо Евертъна
    1 -17
    15:26, 8 мар 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 3
    Gh
    ghjg
    4 0
    16:58, 8 мар 2015
    dobre che tazi zima nqmashe snqg mnogo ako valeshe napravo ne mi se misli ave samo centura sa pochistili ot snega i glavnite putishta 1 put zavalq za tezi godina i edin put tochno predi nova godina i to mnogo malko i ne ni chistite ulicite
Последни новини