От х:

Днес в x:

8-ми март „за“ или „да“

„За“ или „против“ 8-ми март?

Зададе ли се тази дата всяка година  дебатът е неминуем. Спори се в социалните мрежи, в разговорите между приятели, дочуваш случайно и по улицата. За да подкрепят „за“-то си някои подхвърлят  крилатата шеговита  фраза „като сме безделници, да не сме и без празници“, други пък съвсем сериозно опонират и твърдят:Всеки празник е хубав, не трябва да се затрива с лека река. Противниците на тези, които са „за“ веднага контрират и наричат 8-ия ден на март,определен за Международен ден на жената, посткомунистическа приумица. Феминистките пък категорично отсичат: Само в един ден ли се почита жената!?

Споровете са си спорове, но е факт, че доброто настроение никога не е в излишък. А то може да дойде в приятната компания, особено като има и леко приповдигнато настроение, когато има и повод  - празник, или пък просто от аромата на дъхав пролетен букет.

Оказва се обаче, че повечето от жените харесват празника 8-ми март и ще го отбележат. Всеки го приема различно-като ден на жената, като празник на майката.

Попитахме няколко дами от Хасково, които са популярни в обществения или политическия живот, какво е мнението им за 8-ми март.

Мини социологическото ни проучване показа, че всъщност 100 % от запитаните дами ще отбележат деня. Пак 100 % от тях очакват изненада на този ден, но свързана  по-скоро с хубавите емоции, а не с материално измерение на празника.

Депутатката от Хасково Евгения Ангелова  е един от поддръжниците на празника. „ За празника 8-ми март съм! Определено трябва да се отбележи този ден, без значение дали някои го приемат или не.

Мисля си, че най-добре е този ден да се отбелязва, защото няма друг, отреден в календара като конкретно посветен на жената.“, категорична е младата парламентаристка. Тя ще отбележи празника в неделя у дома със семейството си и малката си дъщеричка. Заради честите си отсъствия покрай работата в народното събрание напоследък Жени казва, че все повече й липсва времето за гушкане с малката й  дъщеричка.

„На този ден емоцията е важна, а не материалното“, казва Евгения по темата за осмомартенските подаръци. И тази година тя очаква изненада, предпочита я  пред комерсиално поръчан подарък от типа “да е в работа“.

За пиара на хасковският театър Богдана Галева пък 8-ми март не е повод за треска. Тя признава, че отбелязва денят, но както дойде, без специални приготовления.

„Затова който иска да го празнува, аз лично не съм против“, казва тя. Споделя, че през годините е получавала и много цветя на този ден и скъпи големи подаръци, но най-мили са й мини картичките от съпруга й - актьора Янко Митев с малките поетични текстове, които той вписва в тях. “На този ден жестът може и да малък, символичен, но да е  направен с любов“, е категорична Боги.

Само осмомартенско здраве си пожелават две от дамите в проучването ни - зам.-кметицата на Хасково Нели Станева и директорът на Езиковата гимназия Пенка Делиева.

Със специални приготовления у дома обаче се стяга за празника пиарът на Регионалната екоинспекция и инициатор на групата, която се занимава  с благотворителност „Моето дете“, Мариана Чомпалова. Три поколения жени са, затова ще поглезят двамата мъже в къщата  - синът и съпругът с любимите им гозби. „Колкото повече празници, толкова по-дборе и повече настроение!“, е категоричното мнение на Чомпалова.

Една от най-вихрените жени управнички в региона пък -кметицата на Ивайловград Диана Овчарова ще празнува преди, по време, и след-осмомартенско. За нея празникът започва на 6-ти март и ще приключи някъде към 9-ти март. Това е така, защото кметицата е канена на всички събирания на жените в общината.

„Не знам къде по-напред  да отида, но ще се опитам да бъда на максимално повече места, за да усетя топлината на този ден  с повече от моите съгражданки.  Приемам празника, знам за противоречията, но на мен ми е хубаво. Горда съм, че съм жена и майка, и правя поклон пред всички горди българки! В дома си получавам достатъчно уважение и обич всеки ден, че заради това мога да кажа -подаръците  изобилстват целогодишно. Пожелавам го на всички жени!“

На фона на всички изразени мнения, и ако трябва съвсем професионално да направим извод от мини социологическото си проучване, той е: 8-ми март „за“ или „да“!

Честит празник,уважаеми дами - майки, баби и дъщери!

М.Манолова

Осмомартенският букет може и да е нестандартен с намигване, казва бай Али: Чеснов букет за хубави дами против уроки. Внимание обаче, трабва да сте сигурни, че дамата има чувство за хумор, в противен случай ефектът може да е и с обратен знак!

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини