От х:

Днес в x:

Дърпат Близнаков за шеф в София, за хасковската МБАЛ – местен лекар

БСП не успя да махне Близнаков, но реформаторите подхождат "реформаторски"


Изпълнителният директор на хасковската болница д-р Славчо Близнаков в най-скоро време ще бъде изтеглен в София за да оглави една от най-големите болници в страната „Света Ана“. Предложението било лично от министъра на здравеопазването Петър Москов, който вчера обяви публично , че сменя ръководителите на най-големите болници в страната, съобщава специализирания портал zdrave.net. Информацията е с гриф „непотвърдено“, но по източници на haskovo.net този вариант е на масата от няколко месеца, като е бил лансиран категорично от министъра в началото на февруари. Москов иска задължително да омаха настоящият началник на „Света Ана“ д-р Димитър Димитров и гласи за заместник именно дългогодишния си колега д-р Славчо Близнаков. Последният бе 5 години заместник-директор на Света Ана, в периода 2004-2009-та година, и е работил рамо до рамо със самия министър. В негов плюс са и доказаните мениджърски способности, с които за три години стопи дълговете и изправи на крака една закъсала болница като хасковската, което било отчетено от Москов. Неофициалната причина е, че министърът Москов иска начело на „Света Ана“ свой човек, с който да тушира зреещото недоволство в лечебното заведение и в здравните среди, недоволни от управлението на Димитров. Причината за недолюбването му даже е обективна-докторът загроби 6.5 млн лева във вече фалиралата КТБ, което самият министър определи като изрично нарушаване на изискването болниците да не държат повече от 25 % от средствата си в една банка. С този мотив на пангара са сложени и началниците на пловдивската УМБАЛ Свети Георги и варненската Св. Марина. И трите болници са така наречените структуроопределящи за здравеопазването в България.

"Света Ана", известна още като окръжна болница на София е 5-тата най-голяма болница в България, като пред нея са само мастодонти като ВМА, Пирогов, Свети Георги и Света Марина. Има приходи от около 40 млн лева годишно и е една от броящите се на пръсти в страната, която няма дългове. Очаква се над тези болници да се излее рогът на изобилието от проекти за милиони евро от следващия програмен период за кандидатстване пред ЕС. На практика шефството на тази болница е повишение за д-р Близнаков, стига той самия да го иска. Опитът да попитаме какво иска д-р Близнаков обаче се натъкна на лаконичното му „не коментирам“. Докторът бил запознат с варианта, но не продума и думичка от която да се разбере какво е отношението му към него. Към настоящият момент подобна рокада няма как да се случи, понеже няма насрочено общо събрание на акционерите нито за МБАЛ Хасково, нито за Света Ана, провери haskovo.net. Това пък е единствения легитимен начин за промяна в управлението на търговските дружества, каквито са двете лечебни заведения. Близнаков не коментира и това.

Планираната рокада обаче се натъква на редица (не)случайни съвпадения. Преди всичко здравеопазването е ресор на Реформаторския блок, от чиято квота е назначен министър Москов. Същия РБ от чиято квота за депутат от Хасково бе избран Станислав Иванов, син на настоящия кмет Георги Иванов. Случайно или не, кметът и Близнаков се съдят в момента за собствеността на Хирургическия блок. В края на февруари бе последното дело на първа инстанция и макар че съдът е обявил произнасяне в едномесечен срок, по прогнози на запознати се очаква болницата да спечели. Освен ако директорът/този или бъдещия/ не се откаже доброволно от блока.

Въпросът кой ще замести Близнаков в Хасково се натъкна на толкова много имена, че на практика нямаше как да бъдат проверени. Всички източници обаче са категорични, че ще се заложи на местен лекар. Според най-конкретното предположение изразено пред haskovo.net това ще е доказан местен специалист с репутация на отличен професионалист в своята област.

Д-р Славчо Близнаков стана изпълнителен директор на Хасково през ноември 2011-та година. За три години увеличи приходите на лечебното заведение от 10 на 19 млн лева, назначи 50 нови лекари и 100 души персонал, разкри 4 нови отделения и ремонтира почти всички стари. Заради скокът на трудовите си възнаграждения и подобрените условия на работа, лечебното заведение скочи единодушно в негова защита когато БСП министърът Таня Андреева пожела да го смени през лятото на 2013-та година. БСП не успя, но Реформаторите май ще прокарат „реформата“ си.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    По
    Подкрепящ
    123 -47
    22:21, 5 мар 2015
    Хасковлии, не позволявайте най-способният шеф на МБАЛ-Хасково да бъде назначен в София. Нека се порадваме по-дълго на една работеща болница. В провинцията сме, но имаме право нашата болница да е оглавявана от разумни професионалисти. Обединете се, съграждани! Защитете интересите си!
  • 2
    Mi
    mineralni bani
    2 -13
    14:24, 9 мар 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
Последни новини