От х:

Днес в x:

8 °C

Дърпат Близнаков за шеф в София, за хасковската МБАЛ – местен лекар

БСП не успя да махне Близнаков, но реформаторите подхождат "реформаторски"


Изпълнителният директор на хасковската болница д-р Славчо Близнаков в най-скоро време ще бъде изтеглен в София за да оглави една от най-големите болници в страната „Света Ана“. Предложението било лично от министъра на здравеопазването Петър Москов, който вчера обяви публично , че сменя ръководителите на най-големите болници в страната, съобщава специализирания портал zdrave.net. Информацията е с гриф „непотвърдено“, но по източници на haskovo.net този вариант е на масата от няколко месеца, като е бил лансиран категорично от министъра в началото на февруари. Москов иска задължително да омаха настоящият началник на „Света Ана“ д-р Димитър Димитров и гласи за заместник именно дългогодишния си колега д-р Славчо Близнаков. Последният бе 5 години заместник-директор на Света Ана, в периода 2004-2009-та година, и е работил рамо до рамо със самия министър. В негов плюс са и доказаните мениджърски способности, с които за три години стопи дълговете и изправи на крака една закъсала болница като хасковската, което било отчетено от Москов. Неофициалната причина е, че министърът Москов иска начело на „Света Ана“ свой човек, с който да тушира зреещото недоволство в лечебното заведение и в здравните среди, недоволни от управлението на Димитров. Причината за недолюбването му даже е обективна-докторът загроби 6.5 млн лева във вече фалиралата КТБ, което самият министър определи като изрично нарушаване на изискването болниците да не държат повече от 25 % от средствата си в една банка. С този мотив на пангара са сложени и началниците на пловдивската УМБАЛ Свети Георги и варненската Св. Марина. И трите болници са така наречените структуроопределящи за здравеопазването в България.

"Света Ана", известна още като окръжна болница на София е 5-тата най-голяма болница в България, като пред нея са само мастодонти като ВМА, Пирогов, Свети Георги и Света Марина. Има приходи от около 40 млн лева годишно и е една от броящите се на пръсти в страната, която няма дългове. Очаква се над тези болници да се излее рогът на изобилието от проекти за милиони евро от следващия програмен период за кандидатстване пред ЕС. На практика шефството на тази болница е повишение за д-р Близнаков, стига той самия да го иска. Опитът да попитаме какво иска д-р Близнаков обаче се натъкна на лаконичното му „не коментирам“. Докторът бил запознат с варианта, но не продума и думичка от която да се разбере какво е отношението му към него. Към настоящият момент подобна рокада няма как да се случи, понеже няма насрочено общо събрание на акционерите нито за МБАЛ Хасково, нито за Света Ана, провери haskovo.net. Това пък е единствения легитимен начин за промяна в управлението на търговските дружества, каквито са двете лечебни заведения. Близнаков не коментира и това.

Планираната рокада обаче се натъква на редица (не)случайни съвпадения. Преди всичко здравеопазването е ресор на Реформаторския блок, от чиято квота е назначен министър Москов. Същия РБ от чиято квота за депутат от Хасково бе избран Станислав Иванов, син на настоящия кмет Георги Иванов. Случайно или не, кметът и Близнаков се съдят в момента за собствеността на Хирургическия блок. В края на февруари бе последното дело на първа инстанция и макар че съдът е обявил произнасяне в едномесечен срок, по прогнози на запознати се очаква болницата да спечели. Освен ако директорът/този или бъдещия/ не се откаже доброволно от блока.

Въпросът кой ще замести Близнаков в Хасково се натъкна на толкова много имена, че на практика нямаше как да бъдат проверени. Всички източници обаче са категорични, че ще се заложи на местен лекар. Според най-конкретното предположение изразено пред haskovo.net това ще е доказан местен специалист с репутация на отличен професионалист в своята област.

Д-р Славчо Близнаков стана изпълнителен директор на Хасково през ноември 2011-та година. За три години увеличи приходите на лечебното заведение от 10 на 19 млн лева, назначи 50 нови лекари и 100 души персонал, разкри 4 нови отделения и ремонтира почти всички стари. Заради скокът на трудовите си възнаграждения и подобрените условия на работа, лечебното заведение скочи единодушно в негова защита когато БСП министърът Таня Андреева пожела да го смени през лятото на 2013-та година. БСП не успя, но Реформаторите май ще прокарат „реформата“ си.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  По
  Подкрепящ
  123 -47
  22:21, 5 мар 2015
  Хасковлии, не позволявайте най-способният шеф на МБАЛ-Хасково да бъде назначен в София. Нека се порадваме по-дълго на една работеща болница. В провинцията сме, но имаме право нашата болница да е оглавявана от разумни професионалисти. Обединете се, съграждани! Защитете интересите си!
 • 2
  Mi
  mineralni bani
  2 -13
  14:24, 9 мар 2015
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини