От х:

Днес в x:

Невидим сняг намокри Хасково

Снегът така и не дойде


Дебела снежна покривка „пови” Хасково. Снегът с еквивалент на валеж от 70 литра на квадратен метър се сипе и не спира. Температурите са минус 1 градус и на хасковлии им е студено и снежно. Тази синоптична фантастика бе проповядвана от всички метеоролози вчера, дори и тези дето трябва да са учени в БАН. От Академичното гнездо, което Дянков може би с право искаше да закрие, дори вещаеха червен код за бедствие за Хасково и още 3 области в страната. Предсказанията така успяха така да ошашавят наплашеното от наводнения в областта население, че вчера някои се юрнали да взимат старите си родители от село. Поне да не ги мислят ако поредната Съзлийка, Бисерска и прочие рекички станат внезапно като Нил и влязат неканени вкъщи.

За щастие това, на което със сигурност можем да разчитаме в България, е че синоптиците няма да познаят. Не че те ще си го признаят. Дори и сега в няколко водещи синоптични сайта, включително и дъщерни на национални телевизии, над Хасково вали сняг, духа вятър, студено е та се къса и има опасност от снегонавявания и виелици.Вероятно в географията на софиянци има и друго Хасково.

Над нашето в момента/8 ч сутринта/ няма метеорологична ситуация. От снощи в полунощ над града ръми ту силно ту слабо но в никакъв случай драматично. Времето ще се задържи калпаво през целия ден, като по някое време дъждът ще се смени със сняг. Поне така твърдят дъждобройците от метеостанциите. Тази прогноза е много малко вероятна предвид температурите на въздуха. В момента t e 3 градуса по Целзий, усеща се като 4 и ще се качи поне още с градус два с напредването на деня. Едва вечерта температурите ще слязат надолу но отново ще се заодържат в положителния спектър-1°.
Пътната обстановка е спокойна навсякъде в областта, няма въведени ограничения по републиканската пътна мрежа. Не така обаче стои положението в страната. В Кърджали например дъждовете активизираха свлачище, което азтвори движението за тежки автомобили по пътя Момчилград-Крумовград.

Интензивен дъжд вали в областите Разград, Силистра, Бургас, Смолян, Сливен, Варна, Стара Загора, Велико Търново, Кърджали, Плевен и в районите на Лом, Сандански, Гоце Делчев, Кресна, Петрич, Чепеларе, Паничково и Пещера, съобщава сайта на АПИ. Сняг вали в областите Монтана, Благоевград, София, Видин, Перник и в районите на Ябланица, Предел, Разлог, Баня, Черна Места, Станке Лисичково, Драгоман, Самоков, Годеч, Етрополе, Прохода на Републиката, прохода „Шипка“ и във високите части на Родопите и Средногорието. Вятър духа в областите Силистра, Разград, Шумен, Търговище, Бургас и Смолян.

Пътните настилки са сухи, на места мокри, заснежени, обработени и опесъчени.
Ограничена видимост до 50 м поради мъгла има в района на прохода „Шипка“.


Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини