От х:

Днес в x:

13 °C

По 4 булки на една парясница в Хасково

За добро или лошо се увеличават сватбите на малцинствата. На сн.-обичай от турска сватба

Хасковлии се хвърлиха да се женят през 2014-та и поставиха рекорд по сватби за последните няколко години. Цели 404 двойки са сключила граждански брак само в хасковска община, като за сравнение в предходната година общо браковете в областта са били 596, като бройката намалява драстично с всяка изминала година. Хасково обаче се опитва да върви срещу течението.
Обичайно посочваната причина за отказ от бракосъчетание е финансовата. Хасковлии обаче явно се считат за по-заможни защото не само бракосъчетанието тук е по-скъпо, отколкото навсякъде другаде в областта, а цели 135 от двойките (1/3) са направили изнесен ритуал, който пък струва още по-скъпо.

Добрата новина е, че обратната страна на монетата - разводите, намаляват, въпреки стряскащата статистика, че в общината са повече от половината раздели в областта. За 2014-та година новообразуваните дела за развод в хасковския районен съд са 179. 85 са били по взаимно съгласие на съпрузите и вече са приключили, 94 дела се гледат по общия ред и мнозинството още се точат. Дори по абсолютна цифра обаче разводите в Хасково бележат понижение в сравнение с 2013-та година, когато са били 194.

Развеждат се главно жени между 30 и 34 години, а втората група са дамите в 5-тото десетилетие от живота им-40-49. Точно това е сегментът, в който и мъжете най-често подават молби за развод. Макар да не се води официална статистика по пол, според адвокати повечето от молбите за развод подават жени. Основно посочваните причини са, че мъжът пие и бие, а жената хойка. Впрочем изневярата е втората по важност причина за разпадането на браковете, като се стига дотам, че съпрузите се дебнат във фейсбук дали половинката им няма да грейне някъде, където на трябва да бъде или пък води подозрителен чат. В значителна част от тези случаи обаче това е само повод, а по-дълбоката причина е социална или финансова, поясняват обръгнали на житейски истории бракоразводни адвокати.

Г.Христов

Ромско бракосъчетание взриви спокойствието на бул. Илинден
Доста от българите избират изнесен ритуал
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини