От х:

Днес в x:

По 4 булки на една парясница в Хасково

За добро или лошо се увеличават сватбите на малцинствата. На сн.-обичай от турска сватба

Хасковлии се хвърлиха да се женят през 2014-та и поставиха рекорд по сватби за последните няколко години. Цели 404 двойки са сключила граждански брак само в хасковска община, като за сравнение в предходната година общо браковете в областта са били 596, като бройката намалява драстично с всяка изминала година. Хасково обаче се опитва да върви срещу течението.
Обичайно посочваната причина за отказ от бракосъчетание е финансовата. Хасковлии обаче явно се считат за по-заможни защото не само бракосъчетанието тук е по-скъпо, отколкото навсякъде другаде в областта, а цели 135 от двойките (1/3) са направили изнесен ритуал, който пък струва още по-скъпо.

Добрата новина е, че обратната страна на монетата - разводите, намаляват, въпреки стряскащата статистика, че в общината са повече от половината раздели в областта. За 2014-та година новообразуваните дела за развод в хасковския районен съд са 179. 85 са били по взаимно съгласие на съпрузите и вече са приключили, 94 дела се гледат по общия ред и мнозинството още се точат. Дори по абсолютна цифра обаче разводите в Хасково бележат понижение в сравнение с 2013-та година, когато са били 194.

Развеждат се главно жени между 30 и 34 години, а втората група са дамите в 5-тото десетилетие от живота им-40-49. Точно това е сегментът, в който и мъжете най-често подават молби за развод. Макар да не се води официална статистика по пол, според адвокати повечето от молбите за развод подават жени. Основно посочваните причини са, че мъжът пие и бие, а жената хойка. Впрочем изневярата е втората по важност причина за разпадането на браковете, като се стига дотам, че съпрузите се дебнат във фейсбук дали половинката им няма да грейне някъде, където на трябва да бъде или пък води подозрителен чат. В значителна част от тези случаи обаче това е само повод, а по-дълбоката причина е социална или финансова, поясняват обръгнали на житейски истории бракоразводни адвокати.

Г.Христов

Ромско бракосъчетание взриви спокойствието на бул. Илинден
Доста от българите избират изнесен ритуал
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини