От х:

Днес в x:

9 двойки в Хасково си казват заветното“да“ в Деня на влюбените

Девет са двойките, които до края на миналата седмица са заявили в Общината, че искат да сключат граждански брак на 14 февруари. В Денят на влюбените община Хасково за първи път обяви безплатно бракосъчетание.

А от 7 до 14 февруари светът отбелязва седмицата на браковете.

Седемдневието, което има за цел обединяване на обществените усилия за укрепване и насърчаване на брака и семейните ценности, се провежда в над 23 страни в света.

По това време има много инициативи, които насърчават бракосъчетанието и укрепват отношенията при семейните двойки.

През 2017-та Седмицата на брака се провежда за шеста поредна година у нас.

Статистиката сочи, че през последните години има бум на сватбите в България. Противоположните данни - за разводите, обаче са кажи-речи пропорционални на тези на сватбите.

Според последните данни на НСИ, събрани между 2010 и 2016 година, въпреки увеличението от 30 % на сключените бракове, броят на разводите се запазва почти непроменен. Почти всеки втори брак у нас приключва с развод.

За Хасковска област обаче статистиката не е негативна. През 2010 година например гражданските ритуали в региона са 672. През следващите три години се забелязва спад. Кривата на бракосъчетанията в региона тръгва отново нагоре през 2014 година, когато 652 двойки са си казали заветното „да“. През следващата година броят им се покачва, за да стигне 735 през 2015 година, когато са отчетени последните данни от статистиката. 528 от двойките са се врекли във вярност в градовете, а 207 на село. Разводите през 2015 година в Хасковска област са наполовина по-малко от сключените бракове, така че в това отношение регионът изплува над общата за страната статистика.

През 2016 година само в областният център Хасково са извършени 124 бракосъчетания в зала, 49 от гражданските ритуали са се състояли извън ритуалната зала. Данните показват, че все по-голяма популярност набира услугата, пусната от август месец миналата година в община Хасково, т.нар. „бракосъчетание на гише“. 63 двойки са използвали за шест месеца услугата, която струва само 20 лева в делничен ден. Бракосъчетанието става не в ритуалната зала, а в ГРАОН, без сватбари, само в присъствието на двамата младоженци и свидетелите.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини