От х:

Днес в x:

9 °C

В сезона на сватбите: 201 нови семейства в Хасково

201-о нови семейства са се появили в Хасково от началото на годината до сега. За сравнение през цялата 2018 година браковете в общината са били 492, посочиха от кметството в отговор на въпрос на Haskovo.net в сезона на сватбите.

До 5-ти юли 2019 година 70 от двойките са сложили подписите си, използвайки добиващата все по-голяма популярност услуга “подпис на гише”. Това означава, че те са потвърдили брака си по закона в стая, специално пригодена за това в кметството, без ритуал и само в присъствието на кумовете си. Този ритуал е с пет пъти по-ниска цена и се провежда само в делничен ден в работно време.

23 от сватбите са минали с церемониал в ритуалната зала, за което цената е 104 лева, а 9 от новите семейства са с изнесен ритуал на местата, където е било тържеството им. За тази услуга те плащат 213 лева.

Останалите описи в гражданското са за пресключване на брак. Те се извършват на младоженци, венчали се в чужбина, които вадят отново документ за гражданско състояние и в Хасково.

В момента е разгарът на женитбите. Графиците в кметството са претоварени със заявки за сключване на брак, както през събота и неделя, така и за делничните дни, коментираха от общината.

А покрай пищните тържества има и много суеверия, както и любопитни факти за ритуалите, които не подминават нето една венчавка.

Една от тях е свързана с шаферките. Ако днес ролята им е да се погрижат за безупречното моминско парти и да помагат на булката за детайлите около сватбата и на самото тържество, то през Средновековието, функцията им била съвсем различна. Те обличали рокли досущ, като тази на булката и това се случвало, за да объркат злите духове, за да не саботират те церемонията.

Освен това шаферките придружавали младоженеца до църквата, а шаферите отвеждали булката до олтара.

Днес е модерно освен подърци да се дават на младоженците, да има подаръчета за спомен и за гостите от новото семейство, така е било и преди.

Днес обаче подаръците за госити са обикновено предмети, които да им останат за спомен от тържеството, но в Италия, тези подаръци първоначално били наречени бонбониере, т.е-захарни лакомства. В торбички привъзани с панделки, домакините на сватбевната церемония слагали за своите гости по пет захарни бадема, оцветени в бяло-за здраве, за богатство, за дълъг живот, за щастие и за плодовитост.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Еж
    ежко
    5 0
    16:50, 8 юли 2019
    Залата за бракосъчетанията е наследство от бившия мустакат кмет. През цялото време на "'така наречената церемония"' гостите гледат гърбовете на младоженците и кумовете и заучените фрази на общинарката. Затова често се предпочита изнесена церемония въпреки пресолените цени. А на тези на които им се виждат скъпи цените използват съседните общини където церемониите са почти безплатни и по-добре издържани.
    • 65
      658798
      2 -1
      21:02, 8 юли 2019
      А Бившия Ритуален Дом е Кебапчийница (хубава скара - не се оплаквам от нея) ...
Последни новини