От х:

Днес в x:

29 °C

В сезона на сватбите: 201 нови семейства в Хасково

201-о нови семейства са се появили в Хасково от началото на годината до сега. За сравнение през цялата 2018 година браковете в общината са били 492, посочиха от кметството в отговор на въпрос на Haskovo.net в сезона на сватбите.

До 5-ти юли 2019 година 70 от двойките са сложили подписите си, използвайки добиващата все по-голяма популярност услуга “подпис на гише”. Това означава, че те са потвърдили брака си по закона в стая, специално пригодена за това в кметството, без ритуал и само в присъствието на кумовете си. Този ритуал е с пет пъти по-ниска цена и се провежда само в делничен ден в работно време.

23 от сватбите са минали с церемониал в ритуалната зала, за което цената е 104 лева, а 9 от новите семейства са с изнесен ритуал на местата, където е било тържеството им. За тази услуга те плащат 213 лева.

Останалите описи в гражданското са за пресключване на брак. Те се извършват на младоженци, венчали се в чужбина, които вадят отново документ за гражданско състояние и в Хасково.

В момента е разгарът на женитбите. Графиците в кметството са претоварени със заявки за сключване на брак, както през събота и неделя, така и за делничните дни, коментираха от общината.

А покрай пищните тържества има и много суеверия, както и любопитни факти за ритуалите, които не подминават нето една венчавка.

Една от тях е свързана с шаферките. Ако днес ролята им е да се погрижат за безупречното моминско парти и да помагат на булката за детайлите около сватбата и на самото тържество, то през Средновековието, функцията им била съвсем различна. Те обличали рокли досущ, като тази на булката и това се случвало, за да объркат злите духове, за да не саботират те церемонията.

Освен това шаферките придружавали младоженеца до църквата, а шаферите отвеждали булката до олтара.

Днес е модерно освен подърци да се дават на младоженците, да има подаръчета за спомен и за гостите от новото семейство, така е било и преди.

Днес обаче подаръците за госити са обикновено предмети, които да им останат за спомен от тържеството, но в Италия, тези подаръци първоначално били наречени бонбониере, т.е-захарни лакомства. В торбички привъзани с панделки, домакините на сватбевната церемония слагали за своите гости по пет захарни бадема, оцветени в бяло-за здраве, за богатство, за дълъг живот, за щастие и за плодовитост.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Еж
  ежко
  5 0
  16:50, 8 юли 2019
  Залата за бракосъчетанията е наследство от бившия мустакат кмет. През цялото време на "'така наречената церемония"' гостите гледат гърбовете на младоженците и кумовете и заучените фрази на общинарката. Затова често се предпочита изнесена церемония въпреки пресолените цени. А на тези на които им се виждат скъпи цените използват съседните общини където церемониите са почти безплатни и по-добре издържани.
  • 65
   658798
   2 -1
   21:02, 8 юли 2019
   А Бившия Ритуален Дом е Кебапчийница (хубава скара - не се оплаквам от нея) ...

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини