От х:

Днес в x:

4 °C

В сезона на сватбите: 201 нови семейства в Хасково

201-о нови семейства са се появили в Хасково от началото на годината до сега. За сравнение през цялата 2018 година браковете в общината са били 492, посочиха от кметството в отговор на въпрос на Haskovo.net в сезона на сватбите.

До 5-ти юли 2019 година 70 от двойките са сложили подписите си, използвайки добиващата все по-голяма популярност услуга “подпис на гише”. Това означава, че те са потвърдили брака си по закона в стая, специално пригодена за това в кметството, без ритуал и само в присъствието на кумовете си. Този ритуал е с пет пъти по-ниска цена и се провежда само в делничен ден в работно време.

23 от сватбите са минали с церемониал в ритуалната зала, за което цената е 104 лева, а 9 от новите семейства са с изнесен ритуал на местата, където е било тържеството им. За тази услуга те плащат 213 лева.

Останалите описи в гражданското са за пресключване на брак. Те се извършват на младоженци, венчали се в чужбина, които вадят отново документ за гражданско състояние и в Хасково.

В момента е разгарът на женитбите. Графиците в кметството са претоварени със заявки за сключване на брак, както през събота и неделя, така и за делничните дни, коментираха от общината.

А покрай пищните тържества има и много суеверия, както и любопитни факти за ритуалите, които не подминават нето една венчавка.

Една от тях е свързана с шаферките. Ако днес ролята им е да се погрижат за безупречното моминско парти и да помагат на булката за детайлите около сватбата и на самото тържество, то през Средновековието, функцията им била съвсем различна. Те обличали рокли досущ, като тази на булката и това се случвало, за да объркат злите духове, за да не саботират те церемонията.

Освен това шаферките придружавали младоженеца до църквата, а шаферите отвеждали булката до олтара.

Днес е модерно освен подърци да се дават на младоженците, да има подаръчета за спомен и за гостите от новото семейство, така е било и преди.

Днес обаче подаръците за госити са обикновено предмети, които да им останат за спомен от тържеството, но в Италия, тези подаръци първоначално били наречени бонбониере, т.е-захарни лакомства. В торбички привъзани с панделки, домакините на сватбевната церемония слагали за своите гости по пет захарни бадема, оцветени в бяло-за здраве, за богатство, за дълъг живот, за щастие и за плодовитост.

Красимира Славова

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Еж
  ежко
  5 0
  16:50, 8 юли 2019
  Залата за бракосъчетанията е наследство от бившия мустакат кмет. През цялото време на "'така наречената церемония"' гостите гледат гърбовете на младоженците и кумовете и заучените фрази на общинарката. Затова често се предпочита изнесена церемония въпреки пресолените цени. А на тези на които им се виждат скъпи цените използват съседните общини където церемониите са почти безплатни и по-добре издържани.
  • 65
   658798
   2 -1
   21:02, 8 юли 2019
   А Бившия Ритуален Дом е Кебапчийница (хубава скара - не се оплаквам от нея) ...

Хороскоп за 20.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ваша молба ще бъде удовлетворена и ще получите нужното ви разрешение. Ако сте решили да предприемате рисковани начинания отложете го за друг път. Денят не е подходящ за това има голяма вероятност да загубите значителна сума. Постъпка на ваш близък ще ви го представи в неподозирана светлина. Имате достатъчно време да намерите решение на проблем, който ви занимава напоследък.
20 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Започвате чудесно новата работна седмица. Действате с размах днес, тъй като имате много работа и идеи, които чакат да бъдат осъществени. Предпочитате да работите самостоятелно, тъй като така е най-сигурно, че ще успеете да се справите с плановете си. Привлечени сте от идеята на свой близък и се стараете да я доразвиете.
20 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Неотстъпчиви сте по отношение на намеренията си и няма да позволите на чуждото мнение и емоции да ви влияят прекалено много. Ще изградите успешно сътрудничество с някой, с когото предстои да вървите в една посока напред в бъдещето си. Създавате нещо ново и то скоро ще ви донесе първите добри резултати.
20 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Това, което ви привлича ще стане причина да отделите голяма част от времето си, за да го постигнете. За много от вас то е свързано с бизнеса или професионалната ви работа. Да сте близо до любимия ви човек е също ваша необходимост. Раците ще имат емоционална среща и вълнуваща вечер.
20 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Мнозина от вас днес са обхванати от творчески колебания. Не сте сигурни точно какъв подход да предприемете при важно начинание. Мислите ви се лутат в разнопосочни идеи. Опитайте се да отсеете онези, които ви се струва, че ще донесат оптимални резултати. Разговор с ваш партньор може много да ви помогне.
20 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
20 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С участието си в печеливш проект ще повишите доходите си, освен, че ще натрупате повече опит и самочувствие. И по други причини има защо да бъдете доволни, в дома си ще се радвате на добри вести. Някои от тях са свързани с бита и пътуванията ви, ваши или на близките ви.
20 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-уверени в себе си. Както вие умеете да насърчавате, така би ви било от полза нечие одобрение сега. Доверявайте се само на проверени хора. Така ще си спестите неприятности. Помислете как да направите вечерта интересна за любимите си хора. Това ще ви сплоти и направи по-добри.
20 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Убедителни и точни, ще фокусирате вниманието на другите върху наболелите теми и ще предлагате решения. Ако сте искрени и честни, ще ви бъде лесно в реализация на всичко, с което се захващате. За онези, които не са ви познати се доверете на специалистите. Отношенията в семейството постепенно се изясняват, в случай, че са били влошени до сега.
20 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Много добри попадения в бизнес начинанията, където действате със свойствения си замах и афинитет към рисковете. В личен план също ви очакват приятни емоции свързани с харесван и желан от вас човек. Все пак не бъдете твърде настоятелни.
20 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Търсенията ви в избрана от вас област ще ви отведат до интересни и неочаквани за вас открития. Напредъкът, който ще постигнете най-вероятно ще ви мотивира да продължите да действате в същата насока. Упоритостта и постоянството ви ще бъдат възнаградени.
20 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите ще ви направят по-смели и дръзки. Грижите ще отстъпят място на мечтите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Желана къща или друга семейна необходимост ще зарадва някои от вас. Колебанията ви ще се стопят и уверено ще пристъпите към изграждането на новия си живот.
20 яну 2020
Последни новини