От х:

Днес в x:

11 °C

Горяха стърнища, полицията предупреждава за риск от пожари

С мярка на задържане до 24 часа е 77-годишен мъж, причинил пожар в с. Ябълково. Вчера в 17,10 часа в РУ Димитровград е получено съобщение, че до жп гарата в селото горят сухи треви. На място са изпратени екипи, които установили, че в пламъци са треви, нива с небалирана слама и покрив на необитаема къща. Пожарът е овладян, изгорял е покрива на постройката и 75 декара стърнища. В хода на работата станало известно, че димитровградчанинът запалил сухите треви в имота си в селото, откъдето са „тръгнали“ пламъците. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Люцерна е изгоряла вчера в Тополовград. В 6 часа в управлението е получен сигнал от земеделски производител, че горят бали в двор в с.Орлов дол, собственост на тополовградско ООД. В пламъците, потушени от огнеборците са изгоряли 420 ролони бали люцерна. Заведено е досъдебно производство.

От полицията предупреждават за увеличен риск от пожари. Планирани са мерки с цел опазване на селскостопанската продукция от престъпни посегателства и осигуряване на пожарна безопасност по време на кампанията за прибиране на реколтата. 

С настъпването на летния сезон се увеличава риска от възникване на пожари в горски и земеделски фонд. Потенциални причинители на пожари могат да се окажат пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти - всички, които по един или друг повод палят открит огън в селскостопанския  и в горския фонд. Запаленият в сухи треви и стърнища огън, лесно може да обхване намиращи се в съседство горски площи, трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки. 

В тази връзка от Районните служби за пожарна безопасност и защита на населението припомнят, че е абсолютно забранено паленето на огън в стърнища, сухи треви по слогове, поляни и крайпътни ивици, както и изгарянето на отпадъци извън определените за това площадки.

Особено безотговорно и лекомислено е запалването на стърнищата след жътва и на старата суха трева по пасищата, за да се осигури свежа паша. Нарушителите на тази забрана се наказват с глоба по ЗМВР, ако с действията си не са причинили материални щети, за които да носят наказателна отговорност. Пожарникарите,  разчитат и на отговорността на собствениците и ползвателите на селскостопански земи, с оглед осигуряване техническата изправност но селскостопанската техника и напомнят, че кметовете на населени места имат ангажимента за разораване на негорима ивица около гробищни паркове и сметища.

Огнеборците препоръчват:
• Да не се пали  огън на открито във ветровито време. Вятърът  способства за бързо разпространение на пожара и това е особено страшно, ако е в близост до горски масив или стопански постройки.
• Паленето на огън и в селските дворове също крие сериозна опасност, поради  плътното застрояване в граничещите със съседите места
• В никакъв случай де не се пали огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газстанции, складове за леснозапалими и горими течности.
• Да не се допуска паркирането на превозни средства и нощуването им покрай пътища, които минават в близост до складиран фураж, покрай посевите или през тях от настъпване на восъчна зрялост до прибирането на реколтата.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини