От х:

Днес в x:

„Васил Левски“ става конкуренция на ПМГ

Директорките на ПМГ и Васил Левски приятелски сравняват план приемите си една до друга


СОУ „Васил Левски“ ще става конкуренция на хасковската Математика, след като открива паралелка, която е пряко предизвикателство към един от най-популярните профили в хасковското ПМГ. За следващият ловен сезон на ученици „Левски“ предлагат паралелката „Биология и химия“. Досега обучението в природните науки се считаше за запазена територия на ПМГ, при това най-добрата в подготовката на кадри за медицинските ВУЗ-ове. Мнозина родители считат биологията даже за най-добрата специалност на Математическата гимназия, защото 99.9 % от възпитаниците й се реализират във висше учебно заведение. Тази година пък гимназията откри ултрамодерен комплекс за практическото обучение на възпитаниците си в природните науки. С четвърт милион американски пари бяха разкрити 5 кабинета и специализирани лаборатории, оборудвани с последна дума на техниката. В самото училище пък започнаха да се шегуват, че с тази специалност нямат никакви проблеми с отсъствията, понеже и без това не могат да изкарат децата от клас. „Васил Левски“ обаче ще се опита да им дръпне част от потенциала. Някога славното школо прави и още една смела стъпка - открива безпрецедентната за хасковското образование паралелка „Защита на информацията“. Такова чудо досега не е имало в цялата област, нямало е дори нещо, което бегло да се доближава до този профил. Същността на новата специалност не бе изяснена, но според запознати тя е нещо като антихакерско обучение, тоест всички чалъми за защита на електронни бази данни.

С впечатляващи иновации се отличават и другите професионални школа, стана ясно на представянето днес в областната администрация на одобрения план-прием за следващата година. В ПГЛП ще се учат на Моден дизайн, но също и на Компютърна графика. Освен Газовия техник в Автото има и Техник енергийни съоръжения. Спортното изумява всички с новата си специалност - “помощник треньор“. Пък някои си мислеха, че за това трябва НСА. Или скъпи курсове от рода на ПРО, А и Б, за да имаш право да тренираш спортисти. Помощник- треньорите в Хасково ще започнат да се набират след 8-ми клас.

Бившето ТМС ще се опита да рестартира неуспялата си миналата година специалност Ветеринарен техник. Приемът е и след 7-ми и след 8-ми клас. Съществува и ценената от децата специалност „Фермер“. Профилираните гимназии залагат на доказано успешните си специалности - ПМГ на всичко с математика и информатика, плюс споменатата вече Биология, а Езиковата продължава да действа на принципа „За да разбираме света и той да ни разбира“ и предлага обичайните си 7 паралелки за обучение по Английски, Немски, Френски, Испански и Руски език.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    3 -1
    14:08, 26 фев 2015
    Който кандидатства медицина, задължително ходи на допълнителни уроци. Единствената адекватна подготовка на академично ниво предлагат преподавателите на "Левски". С много уважение към тях. Родител :)
Последни новини