От х:

Днес в x:

7 °C

С 28 млн лв.: асансьор до Богородица, 3 училища и 6 градини като нови

Проектът за асансьор и пасарелката към монумента на Богородица

Инвестиционни проекти за 10 обекта в града на обща стойност около 28 милиона лева вече са изготвени от община Хасково и ще чакат финансиране по европейската програма “Региони в растеж”. Работните проекти бяха представени днес в общината, а изработването им е финасирано по друг европроект за почти половин милион лв.

Първият представен проект е за реконструкция на подхода към монумента на Св. Богородица, чието изпълнение ще струва 1.8 мл. Предвидено е изграждане на панорамен асансьор за 13 души, както и пасарелка заради денивелацията на терена. Ще се реконструират стъпалата към монумента, ще има велоалея, ново осветление, площадка за фитнес на открито, видеонаблюдение.

Шест детски градини ще бъдат основно ремонтирани - подмяна на дограма, на ВиК и електроинсталации, нови детски площадки в дворовете, ново озеленяване.

Най-много средства ще се отделят за ОДЗ №15 “Слънце”. За реконструкцията на градината се предвиждат 1.390 млн. лв., а за яслата на ОДЗ-то - 1.324 млн.

ОДЗ 19 “Щурче” пък ще светне в жълто и зелено, според виждането на проектантите. 1.4 млн. ще струва ремонта на забавачката, а за другата сграда на ОДЗ-то - “Усмивка”, са предвидени 883 хиляди лв.

В жълто и зелено ще е и друга детска градина – ОДЗ 19 “Елхица” - за сградата й са предвидени 1.370 млн. лв., а за сграда “Радост”, която пък ще е в синьо и жълто – 1.155 млн. лв.

За градината на ОДЗ 20 “Весели очички“ се предвиждат 1.335 млн., а за яслата – 1.140 млн. лв.

Общо за детските градини работният проект предвижда 9 милиона 990 хиляди лева.

За цялостна реконструкция са предвидени три хасковски училища - “Христо Смирненски”, “Иван Рилски” и “Шандьор Петьофи”. Общата сума, необходима за трите школа, е близо 16 млн. лв. За “Смирненски” са предвидени 7.202 млн., за “Шандьор Петьофи” - 4.3 млн., за “Рилски” 4.68 млн. лв.

Всички тези обекти са включени в интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Финансирането им ще става без състезателно начало с други общини за проектите, директно по програма “Региони в растеж”. Очаква се споразумението с ЕС по този програма да е факт в средата на годината, каза при неотдавнашното си посещение в Хасково регионалният министър Лиляна Павлова. По думите й резервираният бюджет за Хасково по тази оперативна програма е 32 млн. лв.

Тодор Кръшков

Главният архитект на община Кремена Цонева водеше брифинга
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ло
  Локото
  165 -10
  14:32, 20 фев 2015
  погледнетте малко в кварталите уроди такива --стига с тия асансьори --дупка до дупка канализацията леш мръсотия целия център пълно с ******и--тоя град си заминава вия асансьори правите --циганетата да се возят в тях--гадини --не се наядохте
 • 2
  Ед
  един гражданин
  77 -3
  15:47, 20 фев 2015
  Не ми се струва ,че най наложащото в този град е асансьора. Погледнете дупките по улиците, да не говорим, че някъде дори няма улици. В източноиндустриалната зона няма транспорт, спирки, тротоари. От към страната на техномаркет на кръговото зее яма- може някой да пострада, но това никой не го вижда. Ако пешеходец пресичайки на посоки бъде блъснат- никой няма да го намери. Затова огледайте и вижте какво е най необходимото за гражданите...

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини