От х:

Днес в x:

С 28 млн лв.: асансьор до Богородица, 3 училища и 6 градини като нови

Проектът за асансьор и пасарелката към монумента на Богородица

Инвестиционни проекти за 10 обекта в града на обща стойност около 28 милиона лева вече са изготвени от община Хасково и ще чакат финансиране по европейската програма “Региони в растеж”. Работните проекти бяха представени днес в общината, а изработването им е финасирано по друг европроект за почти половин милион лв.

Първият представен проект е за реконструкция на подхода към монумента на Св. Богородица, чието изпълнение ще струва 1.8 мл. Предвидено е изграждане на панорамен асансьор за 13 души, както и пасарелка заради денивелацията на терена. Ще се реконструират стъпалата към монумента, ще има велоалея, ново осветление, площадка за фитнес на открито, видеонаблюдение.

Шест детски градини ще бъдат основно ремонтирани - подмяна на дограма, на ВиК и електроинсталации, нови детски площадки в дворовете, ново озеленяване.

Най-много средства ще се отделят за ОДЗ №15 “Слънце”. За реконструкцията на градината се предвиждат 1.390 млн. лв., а за яслата на ОДЗ-то - 1.324 млн.

ОДЗ 19 “Щурче” пък ще светне в жълто и зелено, според виждането на проектантите. 1.4 млн. ще струва ремонта на забавачката, а за другата сграда на ОДЗ-то - “Усмивка”, са предвидени 883 хиляди лв.

В жълто и зелено ще е и друга детска градина – ОДЗ 19 “Елхица” - за сградата й са предвидени 1.370 млн. лв., а за сграда “Радост”, която пък ще е в синьо и жълто – 1.155 млн. лв.

За градината на ОДЗ 20 “Весели очички“ се предвиждат 1.335 млн., а за яслата – 1.140 млн. лв.

Общо за детските градини работният проект предвижда 9 милиона 990 хиляди лева.

За цялостна реконструкция са предвидени три хасковски училища - “Христо Смирненски”, “Иван Рилски” и “Шандьор Петьофи”. Общата сума, необходима за трите школа, е близо 16 млн. лв. За “Смирненски” са предвидени 7.202 млн., за “Шандьор Петьофи” - 4.3 млн., за “Рилски” 4.68 млн. лв.

Всички тези обекти са включени в интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Финансирането им ще става без състезателно начало с други общини за проектите, директно по програма “Региони в растеж”. Очаква се споразумението с ЕС по този програма да е факт в средата на годината, каза при неотдавнашното си посещение в Хасково регионалният министър Лиляна Павлова. По думите й резервираният бюджет за Хасково по тази оперативна програма е 32 млн. лв.

Тодор Кръшков

Главният архитект на община Кремена Цонева водеше брифинга
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ло
    Локото
    165 -10
    14:32, 20 фев 2015
    погледнетте малко в кварталите уроди такива --стига с тия асансьори --дупка до дупка канализацията леш мръсотия целия център пълно с ******и--тоя град си заминава вия асансьори правите --циганетата да се возят в тях--гадини --не се наядохте
  • 2
    Ед
    един гражданин
    77 -3
    15:47, 20 фев 2015
    Не ми се струва ,че най наложащото в този град е асансьора. Погледнете дупките по улиците, да не говорим, че някъде дори няма улици. В източноиндустриалната зона няма транспорт, спирки, тротоари. От към страната на техномаркет на кръговото зее яма- може някой да пострада, но това никой не го вижда. Ако пешеходец пресичайки на посоки бъде блъснат- никой няма да го намери. Затова огледайте и вижте какво е най необходимото за гражданите...

Още новини

Последни новини