От х:

Днес в x:

21 °C

БГ политиката разпъна и Св. Трифон

Добричката процесия за днешния празник, с кмета Марин начело

Българската политика раздели село дори навръх най-аполитичния светия-Трифон Зарезан. На днешния народен фест на виното и неговото качествено изпиване, едно от най-големите димитровградски села се раздели на две-нашия купон и този на който кракът ми няма да стъпне. През 20 метра два оркестъра лееха народна музика и сипеха благопожелания към благодетеля, осигурил софрата на добричлии. Най-много се внимаваше обаче не за правилните стъпки на хората, а дали някой няма да прескочи от едното място на другото.

„Едното” бе организирано от дългогодишния кмет, бащица и ментор на селото Марин Маринов. Човекът прави всенародни празници не само на Трифон Зарезан, но и на всеки повод дори към него да не е прикачен светия. Мотото му е че ако заедно се забавляваме, заедно ще вършим работа. А в Добрич е свършено много работа за последните два мандата. Селцето е по-китно от половината градове в Хасковско, престъпността е сведена до минимум, а чистотата е на завидно за много общински центрове ниво. Но в очите на някои, Марин има един недостатък-той е от ГЕРБ. А в очите на някои димитровградчани има още по-голям недостатък-той е с кмета Иво Димов и следователно против политическата корпорация на един „завод на плодородието”. В съвременната БГ политика, който не е с мен е против мен. Затова политическите опоненти разделиха дори общоселския празник, сакън да не би да бъдат дори за ден в един лагер с врага с партиен билет.

Алтернативата на „едното” Зарезанско надпиване бе точно пред кметството. Според организаторите тя е заръчана от председателят на общинския съвет в Димитровград Стефан Димитров. И там имаше оркестър и там имаше скара/все безплатно/, но разделението бе видно дори и в менютата. Димитровградския мохабет залагаше на вино и шопска салата, местния купон в кръчмата си бе хвърлил пъпа в домашната ракия и руската салата. От време на време купонясващите през две къщеи си хвърляха кръвясали погледи преди да се върнат да допиват. В късната фаза на мохабета връщането можеше да се обърка към съседния купон, но тогава обикновено всички са толкова „зарезани”, че на никой не прави впечатление. Дори и на политкомисарите следящи за партийната дисциплина. Според добричлии, същото се получило и на коледния купон. Тогава имало предложение Марин да осигури Дядо Коледа, а опонентите Снежанка. Коалицията се оказала невъзможна заради партийна несъвместимост.

Иначе Добрич е пример как се почитат древни празници дори и без конкретен повод. Селото е едно от много малкото в България където няма кьорав лозов масив. Дори тазгодишния цар на Лозята Делчо Георгиев не можа да се похвали с повече от 1 декар кютюци. Някога край Добрич имало огромни лозя, но плодородието им свършило с разпада на текезесето. Спасителят на демокрацията, частникът, не си давал зор да ги копае и след като дръпнал по някоя и друга евросубсидия, окончателно ги оставил на бурените. Поради липса на лозе, тържественото зарязване мина в дворната асма на кмета Марин, където празничния ритуалн извърши самия селски първенец и шефът на хасковското горско Георги Масларов.

Г.Христов

...и алтернативата, организирана от димитровградски политически опоненти
Добричлии караха според традицията-първо църквата
После попа и царя на лозята
и зарязването на лозите
Другият лагер веднага заложиха на скара бира и малко вино
И двете страни богато почерпиха гласоподавателите
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини