От х:

Днес в x:

22 °C

Модерните времена победиха и исляма

Вярващите запълниха една редичка в голямата зала на джамията

Модерните времена и пълзящият атеизъм видяха сметката и на почитта към исляма. Митът, че в Хасковско мюсюлманите са много по-страстни вярващи от християните и религията им взема превес над православието, бе разбит на пух и прах от велия интерес към първата в историята на село Войводово молитва в джамия. Мюсюлманите в селото никога не са имали молитвен дом, а настоящият бе построен след 7 години престой в руини и след като наскоро бяха налети десетки хиляди левове в него. Това не трогна обитателите на близо 200 мюсюлмански къщи в населеното място, които изпратиха цифром и словом 7 /седем/ мъже и две жени на първия намаз. Резилът бе пълен и за да не бие толкова на очи, ходжата Кадир Тахир Алиосман свря богомолците в тясна стая, вместо в голямата зала на джамията. По някое време се разчу, че има снимки и дойдоха още 5-има души, които бяха и единствените под 60 години в джамията. Едва тогава скромната група се премести в основния корпус на джамията, колкото да лъсне още повече малочислеността им.

„Младите не ги е еня за Бог, гледат си техните работи“, примирено въздъхна възрастен мъж с таке, съзерцаващ отвън иначе китната джамия. И той обаче не пое през портите от ковано желязо, чакала го снахата вкъщи.

Ситуацията много напомня за тази в съседната християнска църква „Свети Петка“. И там е пълно само на големите празници /Великден, Рождество/, а на останалите служби идват по 10-на души, предимно баби. Илюзията за по-голяма активност се поддържа от повечето празници в християнството. Съществените мюсюлмански такива са само два с името Байрам, само че единия Рамазан, а другия Курбан. Тогава може би и войводовската джамия ще се напълни.

Войводово, между другото, е единственото село в България, където равнопоставено съжителстват в един двор православен храм и мюсюлманска джамия. Отскоро те са преградени с метален парапет, но повече от уважение към другата вяра, отколкото като някакъв вид разделение. „Уважаваме се с българите, нито ние ги мразим, нито те нас и да дава Господ така да бъде. Нямаме нищо против никакви хора“, обясни секретарят на джамията и допълни: „Ако циганите искат да си направят своя църква, ще им дадем от нашия парцел“. Само дето самите цигани не знаят каква вяра изповядват. Имало някои, които са с български имена, но били мюсюлмани. По-любопитното било, че имало такива с турски имена, дето се имали за християни. Вероятно като претекст да не ходят в храма. И да не плащат дарения за имама. На вратата на джамията има прилежен списък на войводовци, които са дарявали по 5, 10 и 20 лв за имама, както и подробен списък на тези, които са се скатали. Не бяха малко.

Г. Христов

Може би заради снимките, по-късно се присъединиха и няколко млади
Имаше и две жени, които по традиция не бяха допуснати в молитвената зала
Мюсюлманите с по-голяма охота се отчитат на имама, отколкото да ходят на църква
Войводово е единственото село с църква и джамия в един двор
На фона на скромното богомолско присъствие минарето се извисява на 25 метра
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини