От х:

Днес в x:

Франция готви закон за борба с радикалния ислямизъм

Френският президент Еманюел Макрон и неговото правителство обсъдиха на заседание закон за борба с радикалния ислямизъм, предадоха Франс прес и ДПА.

Дискутирани са били промени с цел по-лесно разпускане на сдружения, които оспорват ценностите на Франция, както и санкции за лица, които заплашват или тормозят служители на силите на реда.

"Този текст не е против религиите, а е насочен срещу пагубната идеология, известна като радикален ислямизъм", каза премиерът Жан Кастекс след правителственото заседание.
Планираният закон за "укрепване на принципите на Републиката" беше обявен от Макрон през октомври след убийството на учителя Самюел Пати, който беше обезглавен от радикализиран чеченец за показване на карикатури на ислямския пророк Мохамед в урок за свободата на словото.

Властите искат да се борят срещу радикалния ислям на места, където младите хора са най-уязвими, по-специално в джамиите, извън училищата и онлайн. Текстът е критикуван от лидери на мюсюлмански страни като турския президент Реджеп Тайип Ердоган, както и от САЩ.

Премиерът Жан Кастекс напомни, че "светският характер на държавата осигурява свободата човек да вярва и да не вярва и че той прави разграничение между личното и публичното пространство".

Законопроектът внася промени в закона от 1901 г. за учредяването на сдружения и този от 1905 г. за неутралността на държавата към религиите.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини