От х:

Днес в x:

Испания няма да ваксинира хора с алергии

Испанската регулаторната агенция за лекарствени и здравни продукти (MHRA) препоръча тази сряда, "като предпазна мярка", да не се инжектира ваксината на „Pfizer/BioNTech“ срещу COVID-19 на хора с клинична история на тежки алергии, след като двама души, които бяха имунизирани във вторник, претърпяха алергична реакция, съобщава RTVE.

Британската национална здравна система (NHS) потвърди, че двама здравни работници са претърпели реакция, след като са получили първата от двете дози от ваксината във вторник, в първия ден от британската програма за ваксинация срещу COVID-19, който започна след официалното му разрешаване.

Британските регулатори издадоха предупреждението за всички, които в миналото са имали тежки алергични реакции към лекарства, някои храни или друга ваксина.

"Както е обичайно за новите ваксини, ние препоръчваме като предпазна мярка хората със значителна анамнеза за алергични реакции да не получават тази ваксина, след като двама души с анамнеза за значителни алергични реакции са отговорили отрицателно", подчерта медицинският директор на NHS Стивън Поуис.

NHS уточни, че всички британски болници, участващи в тази програма, са били информирани. Регулаторите искат центровете, в които се прилагат ваксините, да разполагат с подходящи помещения за обслужване на засегнатите в случай на някакъв вид реакция.

Малко след ваксинацията двамата здравни работници са претърпели "анафилактична реакция", но са се възстановили, след като са получили подходящо лечение, според здравните власти. Този тип реакции са внезапни и генерализирани, често започващи с изтръпване и световъртеж.


Очевидно тези двама здравни работници имат клинична история на тежки алергии и всъщност са носили адреналинови инжектори, съобщават британските медии тази сряда.

Този вторник Великобритания започна имунизации в петдесет големи болници, а правителството нарече инициативата "V-ден" (ден на V или ваксинация).

Първите дози са предназначени за лица над 80-годишна възраст и служители на здравния сектор и домовете за възрастни хора, въпреки че самите жители ще трябва да изчакат логистиката, за да позволят трансфера на мястото на ваксината през следващите дни.

Великобритания е ангажирала 40 милиона ваксини, които ще имунизират 20 милиона души.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини